Klassisk gravlax med hovmästarsås
Många gravar lax med lika delar salt och socker. Här är en variant med en aning mer socker, då får man en mjukare textur och rundare smak. Servera med hovmästarsås – även kallad gravlaxsås och rostat bröd.
• Läs hela receptet här
Finsk bastumacka
Efter ett bastubad i Finland avnjöt goda vänner och jag en underbar macka med gravad sik och kålsallad. Det här är min variant, med gös och flera sorters kål.
• Läs hela receptet här
Gravad kammussla med gurka och rom
Kammussla får en fastare och saftigare textur än lax vid gravning, och påminner mer om helt rått fiskkött. Underbart, men viktigt för upplevelsen att bitarna serveras riktigt kalla.
• Läs hela receptet här
Gravad rostas med pub sauce och friterad beta
Ofta gravas oxfilé eller biff, men jag tycker att rostas smakar mer. Köttet kan gravas i förväg och läggas i frysen. Sedan tar man ut det några timmar före måltiden och skär det tunt. Servera med pub sauce och tunna, friterade betor.
• Läs hela receptet här
Läs även Jens Linders krönika: ”Här ligger en fisk begraven”
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!