Den positiva utsikten för årets påskhandel kan förklaras med att de svenska hushållen väntas få reallöneökningar samtidigt som räntekostnaderna är lägre än för ett år sedan, vilket leder till mer pengar i plånboken. Det skriver näringslivsorganisationen Svensk Handel i sin påskprognos som är baserad på flera olika marknadsundersökningar.

För handlare inom dagligvaruhandeln är påsken särskilt viktig och nästan åtta av tio uppger att högtiden är av betydelse för försäljningen.

Majoriteten av de tillfrågade handlarna, sju av tio, planerar att ha någon typ av kampanj i samband med påsken. Inom dagligvaruhandeln svarade över 90 procent att de kommer ha en påskkampanj och var fjärde butik planerar att ta in extrapersonal. Totalt väntas årets påskhandel bidra till cirka 1 150 arbetstillfällen och det vanligaste är att ta in en eller två personer extra för att klara av det ökade trycket i butikerna.

– Lyckade högtider, med god försäljning, är centrala för att handeln fortsatt ska vara en av Sveriges viktigaste tillväxtmotorer. Vi är stolta över de arbetstillfällen som skapas nu i påsk, och hoppas på att de blir ännu fler i framtiden, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Något som däremot kan påverka påskhandeln negativt är att påskdagen infaller 26 dagar efter senaste löneutbetalningen, till skillnad från förra året då påskdagen inföll sex dagar efter löning. Samt att intresset för att fira påsken verkar vara något lägre i år och att de som tänker fira planerar att spendera lite mindre pengar på påskhandeln än i fjol.

Fakta.Svensk Handels påskprognos

Prognosen baseras på tre olika marknadsundersökningar:

● Extrafrågor i samband med Svensk Handels månatliga Handelsbarometer som är en telefonundersökning som distribueras till 450 slumpvis utvalda dagligvaruhandlare, sällanköpsvaruhandlare och partihandlare.

● En konsumentundersökning som genomfördes i april där 1 000 personer i Sverige mellan 18 och 80 år deltog.

● Försäljningsdata från detaljhandeln som marknadsundersöknings- och analysföretaget NielsenIQ samlat in.

Share.
Exit mobile version