Den 24 augusti greps techmiljardären Pavel Durov på flygplatsen Le Bourget utanför Paris. Han landade där med sin privatjet, och kom från Baku, Azerbadjan.
”Jag förhördes av polis i fyra dagar. Jag fick veta att jag kan vara personligen ansvarig för andra människors olagliga användande av Telegram och att Frankrike anser att de inte fått några svar när de ställt frågor till Telegram. Det var förvånande av flera skäl”, skriver Durov i sin egen Telegramkanal.
Efter förhören anklagades han formellt för brott, men släpptes mot en borgen på fem miljoner euro och förbjöds att lämna landet. Gripandet ledde till flera protester runt om i världen. Det spekulerandes också kring motiven bakom gripandet, om det fanns politiska eller kanske till och med säkerhetspolitiska orsaker bakom.
Han skriver att det inte stämmer att Telegram inte besvarat förfrågningar när det gäller pågående utredningar, att man har en officiell representant i EU som tar han om alla förfrågningar från EU och att det finns en offentlig e-postadress för den som vill ställa frågor om brottsbekämpning.
”De franska myndigheterna har haft många ingångar om de velat ha hjälp. Som fransk medborgare var jag ofta gäst på det franska konsulatet i Dubai och för ett tag sedan hjälpte jag dem att personliga upprätta en hotline med Telegram för att hantera ett terrorhot”, fortsätter Durov.
Han anser att det är en ”missriktad strategi” att luta sig mot gammal lagstiftning och anklaga en VD för brott som begås av en tredje part – istället för att inleda en rättslig process som själva tjänsten.
”Att bygga ny teknik är tillräckligt svårt som det är. Ingen innovatör kommer någonsin att bygga nya verktyg om de vet att de kan hållas personligen ansvariga för potentiellt missbruk av dessa verktyg”, skriver han vidare och understryker att han vet att det inte är lätt att hitta rätt balans mellan integritet och säkerhet, men att Telegram har engagerat sig för att hitta rätt balans genom att samarbeta med flera länders tillsynsmyndigheter.
Han vill dock inte överge företagets grundläggande principer om yttrandefrihet och grundläggande rättigheter. Telegram har flera gånger visat att man är beredd att lämna de länder där man inte kommer överens. Han lyfter flera exempel: Man lämnade Ryssland när de krävde att de skulle lämna över ”krypteringsnycklar” för att möjliggöra övervakning och när Iran krävde att Telegram skulle blockera kanaler för fredliga demonstranter vägrade företaget och Telegram förbjöds i Iran.
”Vi är beredda att lämna marknader som inte är förenliga med våra principer, eftersom vi inte gör det här för pengar. Vi drivs av avsikten att göra gott och försvara människors grundläggande rättigheter, särskilt på platser där dessa rättigheter kränks.”, skriver Durov.
Han medger dock att företaget lider av växtvärk och att han nu gjort det till sitt personliga mål att att förbättra modereringen och övervakningen av vad som sker i de kanaler och chattar som i dag används av 950 miljoner människor.
Han avslutar:
”Jag hoppas att händelserna i augusti kommer att leda till att Telegram – och den sociala nätverksindustrin som helhet – blir säkrare och starkare.”
Det är i nuläget oklart hur lång den franska polisutredningen kommit.
Läs mer:
Så blev Pavel Durov en av världens mest inflytelserika teknikikoner
Inget politiskt motiv bakom gripande av Durov