SD-ledaren Jimmie Åkesson har ett ultimatum inför nästa val: om resultatet från förra valet står sig ska partiet sitta i regering – annars blir man ett oppositionsparti.

– Mellantinget existerar inte, har han sagt till DN.

Men för det behövs Liberalerna – och de har tagit beslut om att inte släppa in Sverigedemokraterna i en framtida regering som de själva är del av. Det finns också ett starkt motstånd i partiet.

Men kommunalrådet i Landskrona, liberalen Torkild Strandberg, vill inte stänga dörren helt inför möjligheten om en framtida ny ståndpunkt.

– Någonstans måste varje diskussion handla om vad man vill göra. Vi har ett beslut om att inte sitta i en regering med SD och det gäller tills man väljer att ta ett annat beslut, har han sagt till DN.

Partiledaren Johan Pehrson säger att partiet har ett kontraktsförhållande till Sverigedemokraterna.

– Det gäller nu för att lösa rätt svåra samhällsproblem.

Är det möjligt att ni tar ett annat beslut?

– Jag har mycket svårt att se det. Vi sa det innan valet, under valet och efter valet. Vi har tagit ansvar för Sverige. Vi har samma besked som vi hade då: Vi vill bilda en borgerlig liberal regering och kan samarbeta med alla från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna, men vi vill inte att någon av dem ska sitta i en regering.

Så med tanke på Åkessons ultimatum, vad gör Liberalerna vid en liknande valutgång?

– Det får vi se. Det blir spännande. Det är hypotetiskt och långt till nästa val och jag vet att det kommer lösa sig. Men det finns andra regeringsbildningar som är möjliga, men jag spekulerar inte där.

Under en pressträff på torsdagen sade KD-ledaren Ebba Busch att KD lämnat ”sandlådan” kring ultimatum om vilka partier som ska sitta i en framtida regering.

Johan Pehrson säger att inte heller han är intresserad av att sitta i någon ”sandlåda”.

– Jag har fullt upp med att ta ansvar för Sverige.

Men är det inte just den sandlådan ni sitter i med ett ultimatum om att inte släppa in SD?

– Nu tror jag du har missförstått svensk demokrati. Partier har ståndpunkter och partiledare har att förhålla oss till våra partiers beslut. Den dag jag inte respekterar detta, och ser till att jag har en god förankring för mina ståndpunkter som inte står med i partibesluten, eller kan förklara varför jag måste kompromissa – då är det ganska illa, säger L-ledaren.

Läs mer:

Share.
Exit mobile version