– Man måste läsa! Men glöm inte bort matten heller.

Den snällstränga uppmaningen till två elever kommer från utbildningsminister Johan Pehrson.

Eleverna stod nyligen på scen för att med egenskrivna dikter och sång välkomna Nobelpristagaren i litteratur, Han Kang, till Rinkeby bibliotek. En återkommande tradition i december.

För att öka läsningen och därmed språkförståelsen hos barn och unga vill Liberalerna gå längre än regeringens förslag om obligatorisk språkförskola och dessutom införa obligatoriskt språkfritids för barn på lågstadiet.

– I många områden som inte tillhör de mest privilegierade så är det alldeles för få som går till fritids. Det finns skolor som jobbar med fritidsverksamhet för att stimulera läsning, i synnerhet där det behövs. Det är för många unga människor som är för dåliga på svenska, säger Johan Pehrson.

Han passar på att uppmana eleverna att engagera sig politiskt.

– För vilket parti som helst, nästan, säger han.

Det är ingen hemlighet att vissa partier står högre i kurs hos Liberalerna än andra. Relationen till samarbetspartiet SD har prövats hårt under de drygt två åren Liberalerna suttit i regering. Samarbetet har enligt partiledaren själv krävt ”kofot och silvertejp” och tvingat ner klimatminister Romina Pourmokhtari  ”i spagat”.

Ändå verkar partiledaren Johan Pehrson nöjd med utfallet.

– Samarbeta gör man ju inte för att det är lätt eller bekvämt utan för att det är viktigt för Sverige, säger han.

– Vi har börjat lösa många av Sveriges avgörande problem. Ska man klara klimatmålet nettonoll 2045 så måste man ha mer energiproduktion, därför är arbetet med det nya kärnkraftsprogrammet så viktigt. Det hade nog inte hänt i någon annan konstellation.

Pehrson pratar om vikten av acceptans och återberättar en del av talet från en årets Nobelpristagare i ekonomi.

– Ska man ha en sammanhållen demokrati så måste man lyssna och acceptera parlamentariska realiteter, så att det inte blir en elit av personer – som uppfattar sig själva som upplysta – som bestämmer hur det ska vara.

Med den argumentationen, att man måste acceptera parlamentariska realiteter – vad är då skälet till att inte sitta i regering med SD?

– Liberalerna har inget annat besked än att vi ser inte oss som ett parti som tycker att SD ska sitta i regering. Det är det besked som Liberalerna gett och det är det jag företräder.

Håller du med personligen?

– Ja, det är Liberalernas ståndpunkt och likt Nooshi Dadgostar eller varenda partiledare så är det klart att vi företräder våra partier och har det som grund. Med det sagt så måste jag som partiledare, och Magdalena Andersson som partiledare, vara beredda att hela tiden göra vissa omprövningar – så som S gjort om Nato eller om kärnkraften.

Johan Pehrson vill inte svara på vad som skulle kunna få honom att ompröva inställningen till SD i regering. Han betonar att beslutet som Liberalerna fattat är att de inte kommer att säga ja till SD i regering eller släppa fram en regering där de ingår.

Han för fram flera argument mot en regering där Sverigedemokraterna ingår. Synen på internationellt samarbete, som till exempel EU. Men också SD-toppen Richard Jomshofs uttalande vintern 2023 om att bränna koraner, mitt under vad Pehrson kallar för ett ”säkerhetspolitiskt limbo”.

– Uttrycket att man i yttrandefrihetens namn skulle få elda heliga skrifter är ett obegripligt sätt att sätta sitt eget partis intressen före Sveriges intressen. Man måste vara ansvarsfull.

Han lyfter också hur SD attackerade medierna efter TV4:as avslöjande om partiets så kallade trollfabrik inför EU-valet i våras.

– De har en väldigt speciell syn på media som jag absolut inte delar. De har en resa de behöver göra, säger han och fortsätter:

– Sen har jag ett stort förtroende för M och KD, vi har jobbat länge ihop. Jag kan ställa mig bakom alla beslut som regeringen tar utan att jag kan varenda detalj, för att jag vet att Pål Jonson, Andreas Carlson eller Acko Ankarberg gör saker jag känner mig trygg med.

Du känner dig inte trygg med SD?

– Jag känner mig trygg med vårt samarbete.

Johan Pehrson säger att L är beredda att samarbeta med samtliga partier i riksdagen men att han ”verkligen inte” ser framför sig att sitta i en S-ledd regering.

Kan ett alternativ vara att Moderaterna bildar en egen regering och att SD och L står utanför?

– Jag vill inte spekulera i hur den ska se ut. Men L går till val på att stödja Ulf Kristersson som statsminister.

Ni vill inte stötta en regering där SD ingår men kan det innebära att ni lägger ner era röster i en sådan omröstning?

– Jag vill inte föregripa valet. Det här är det besked jag ger, vi är beredda att konstruktivt bidra till att Sverige får en regering och att det är Ulf Kristersson som leder den och vi arbetar stenhårt för att vi ska fortsätta ingå i den.

Så nej till att stötta en SD-regering, men inget svar på att släppa fram en genom att lägga ner sina röster?

– Vi har sagt att vi inte medverkar till det. Det är Liberalernas besked. Målet är att den här regeringen ska bli omvald men vi kommer stödja Ulf Kristersson med de tilläggen som du själv korrekt beskrev.

Läs mer:

Obligatorisk språkförskola och språkkrav för personal utreds

Romina Pourmokhtari om SD-samarbetet: ”Behöver plocka fram argument jag själv inte har”

Share.
Exit mobile version