Flera internationella aktie- och pensionsfonder har avyttrat sina Tesla-innehav, med hänvisning till oro över bolagsstyrning, arbetsrättsliga frågor och företagets höga värdering.

I Sverige var Folksam först ut bland de stora pensionsjättarna att ta steget och svartlista bolaget.

– Vi har kunnat se sedan flera år hur man motarbetar de anställdas fackliga rättigheter. Det har varit här i Sverige men även i Tyskland och USA. Vi har försökt ha en dialog men det har varit svårt, säger Emelie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam.

Folksam har försökt påverka och har lagt fram förslag rörande anställdas rättigheter vid de två senaste årsstämmorna, utan att det har lett till någon förbättring. Även i år har man tagit fram ett förslag men då har Tesla vänt sig till den amerikanska finansinspektionen, SEC, och bett om att få ta bort förslaget.

– De har kallat det för ett olagligt försök till styrning från aktieägarnas håll. Det finns inget slutgiltigt besked men det är sannolikt att Tesla inte kommer behöva ha med förslaget på stämman. Där tog tålamodet slut för oss, säger Emelie Westholm.

– Det är inte realistiskt längre att vi ska kunna göra något mer påverkansarbete som ska kunna bidra till förändring i Tesla.

Värderingen på innehavet var vid försäljningen 1,6 miljarder kronor. Detta i ett läge där aktiekursen har rasat med nära 30 procent sedan årsskiftet.

Trots det har det på det stora hela varit en god affär för spararna, menar Folksams aktiechef Marcus Blomberg.

– Tittar man bara lite längre bak så är kursen i dag högre än den var för ett halvår sedan. Summa summarum så ser vi att det har gett ett väldigt positivt bidrag till avkastningen, säger han.

Även i Danmark har pensionsfonden AkademikerPension, med tillgångar på cirka 220 miljarder kronor, sålt sina Tesla-innehav. Beslutet påverkades av vd Elon Musks ökade politiska engagemang, enligt tidningen Politiken. Fondledningen ansåg att det innebar betydande risker för avkastningen. Som mest hade fonden nära en halv miljard kronor investerat i bolaget.

Även Stichting Pensioenfonds ABP i Nederländerna och brittiska Brunel Pension Partnership har fattat liknande beslut med hänvisning till bland annat Musks politiska engagemang och oro över bolagets styrning. Och amerikanska hedgefonder uppges ha börjat blanka Tesla-aktier, alltså börjat satsa på att aktiens pris kommer att falla. Enligt Morgan Stanley var det en av de mest blankade aktierna i slutet av mars.

Bland de svenska AP-fonderna har fem av sex fonder innehav i Tesla (AP6 investerar bara i onoterade bolag), men det är framför allt sjunde AP-fonden som har satsat på elbilsjätten. Totalt hade fonden 4 miljoner aktier till ett värde av drygt 18 miljarder kronor vid årsskiftet.

Fakta.AP-fondernas ägande

Vid årsskiftet uppgick AP-fondernas samlade innehav i Tesla i 25 miljarder kronor. Så här fördelar det sig (miljarder kronor):

● AP1: 3,3

● AP2: 0,2

● AP3: 1,1

● AP4: 2,0

● AP7: 18,6

Källa: Respektive fonds innehavslista per den 31 december 2024

Precis som många andra har AP7 tryckt på för förändring i bolaget, men utan större framgång. Från början har fokus legat på fackliga rättigheter och problem med diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen. Men på senare tid har det utvecklats till en fråga om bristande bolagsstyrning och bolagskultur, uppger kommunikationschefen Mikael Lindh Hök.

Något beslut om att sälja innehavet har inte fattats men det kan ske om inte allt för lång tid.

– Det går inte att utesluta att vi svartlistar bolaget, säljer av aktierna, om vi inte ser förändring i bolaget och om inga andra åtgärder ger effekt. Vår svartlistning sker två gånger om året, i juni och december, säger Mikael Lindh Hök.

Tidigare i våras rapporterade flera medier om att andra AP-fonden fyllde på sitt innehav med 50 miljoner kronor samtidigt som andra lämnade bolaget och aktiekursen föll. Fondens kommunikation- och hållbarhetschef, Åsa Mossberg, ställer inte upp på någon intervju men avfärdar de uppgifterna.

”Vi kan inte kommentera innevarande halvår men vill samtidigt vara tydliga om att denna rapportering från media helt saknar faktagrund”, skriver hon i ett mejl och tillägger:

”Vi är väl medvetna om att bolaget har ett antal utmaningar, och vi följer utvecklingen noga. Vi har, genom Etikrådet, en pågående dialog om flera frågor, som fackliga rättigheter, arbetsförhållanden och ersättningsfrågor”.

DN har också sökt AMF som har ett innehav på drygt en miljard kronor i Tesla. Bolaget har inte återkommit.

Fakta.Tesla värderas högre än alla andra bilföretag

● Medan konkurrenterna värderas som traditionella industri- och verkstadsbolag, värderas Tesla i nivå med teknikjättar. Förhoppningar om Teslas självkörning, energisatsningar, robotik till mjukvara är en av förklaringarna. Tesla har dessutom haft högre marginaler och tillväxttakt. Tidigare har också Elon Musks personliga varumärke spelat stor roll.

● På tio år har företagets aktie stigit med flera tusen procent. P/E-talet, alltså förhållandet mellan aktiekurs och bolagets vinst, visar hur att investerare värderar Teslas vinster högre än andra bilmärken. Tesla sticker ut markant – med ett P/E-tal som fortfarande är upp till 20 gånger högre än traditionella biltillverkare, trots att vinsten per aktie är lägre än flera konkurrenters.

● Exempel på hur P/E-talen skiljer sig åt 1 april 2025: Cirka 131 för Tesla, drygt 7 för Toyota, drygt 4 för Volkswagen, drygt 4 för GM och nästan 7 för Ford.

Källor: YCharts, Reuters, DN

Läs mer:

Folksam säljer alla Tesla-aktier

VD: Bilhandlare vill inte ta i Tesla med tång

Jonas Fröberg: Tesla enda vinnaren på höjda tullar

Share.
Exit mobile version