Det amerikanska försvarsdepartementet har gått ut med en ny militär strategi för Arktis, och trycker på hur viktigt området är för försvaret av USA.

Biträdande försvarsministern Kathleen Hicks kallar Arktis för en ”kritisk” region, och den förändras.

– Det växer fram ett nytt Arktis. Det händer här och nu, säger Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Han menar att en övergripande plan för USA som världsmakt är att man vill kunna flytta militära resurser över både Atlanten och Stilla havet.

– Om det uppstår instabilitet, ett hot från norr, så kan det påverkar hur USA kan röra sig och agera. Det måste man möta, säger Niklas Granholm.

Pentagon pekar på hur Kina söker större inflytande i Arktis, och det sker bland annat genom samarbete med Ryssland. De två länderna är inte överens om allt, men samarbetet skärper hotbilden och påverkar flera länder i regionen, bedömer det amerikanska försvarsdepartementet.

Ryssland är en arktisk nation, med stora intressen i norr. Kina ser möjligheterna i området och har försökt få fotfäste i åratal.

– Nu är Ryssland är den svagare parten. De behöver komponenter från Kina för att kunna fortsätta kriget i Ukraina, säger Niklas Granholm.

Men det finns ett pris, och det är bland annat att Ryssland släpper in Kina i Arktis.

– Ryssland har fått gå med på att den kinesiska kustbevakningen ska få operera i Arktis på ryskt vatten, säger Niklas Granholm.

Han fortsätter:

– Det finns även diskussioner bland analytiker om att den kinesiska marinen skulle kunna gå upp och agera. Alltså kinesiska, strategiska kärnvapenubåtar som kan gå under isen.

Kina behöver fler fraktvägar och tillgång till råvaror. Landet har byggt tre isbrytare som kan navigera i området, och om sjövägen norr om Ryssland är öppen har Kinas handelsflotta fler möjligheter att ta sig fram.

– Är man en stormakt så vill man kunna uppträda överallt, säger Niklas Granholm.

De mäktigaste aktörerna, och rivalerna, i Arktis är just USA, Ryssland och Kina. De sätter agendan, men samtidigt lyfter Pentagon fram hur Sveriges och Finlands anslutning till Nato stärker alliansen i Arktis. Sverige nämns på flera ställen i amerikanarnas arktiska strategi. Geografin skapar nya möjligheter.

– Man kan planera och koordinera samarbete. Genomföra utbildningar, övningar, operationer, säger Niklas Granholm.

Det här syntes redan under Natoövningen Nordic Response. Eller när ett amerikanskt förband steg i land i Narvik i april och transporterade sig genom norra Sverige till en övning i Finland.

USA:s toppmilitärer vill fördjupa samarbetet med de arktiska Natoländerna genom fler övningar, bättre operationer, mer spaning och underrättelseinhämtning.

– Det blir en förändring i den strategiska gatubilden för oss. Häromdagen såg jag att man flugit med amerikanskt B-52 över Sverige och sedan in över Finland. Det är också nytt. Tidigare har Finland inte tillåtit amerikanskt flyg. Nu säger de att okej, nu gör vi det här.

Share.
Exit mobile version