Taiwanesiska teknikbolaget Gold Apollos personsökare AR 924 var visserligen större än andra, men i gengäld skulle den vara vattensäker, omöjlig att spåra, mer stryktålig än andra och klara sig i månader utan laddning. Ideala egenskaper för den som vill vara nåbar och samtidigt kunna hålla sig undan i oländiga miljöer, som exempelvis Hizbollahmedlemmar.

Så pass tjusad blev gruppen att man köpte 5 000 stycken på ett bräde förra året, enligt Washington Post som talat med tjänstemän, politiker och diplomater i USA, Israel och andra delar av Mellanöstern.

En avgörande fördel var också att apparaterna inte heller var tillverkade med någon som helst inblandning av israeliska eller amerikanska aktörer vilket skulle undanröja risken för eventuella sabotage eller liknande. Den numera dödade Hizbollahledaren hade i februari bett sina medlemmar att inte använda smarttelefoner med hänvisning till israelisk övervakning.

Kvinnan som presenterade sökarmodellen för Hizbollah företrädde Gold Apollo med licens att sälja den i Mellanöstern, men Washington Posts källor vill inte avslöja något om hennes identitet, bara att hon hade beställarnas förtroende.

– Det var hon som hade kontakt med Hizbollah och förklarade för dem varför den större personsökaren med det större batteriet var bättre än den ursprungliga modellen, säger en tjänsteman.

Vad köparna inte visste var att det sista produktionsledet, den slutgiltiga hopsättningen, skedde under Mossads ledning i Tel Aviv. Underrättelsetjänsten hade i över ett år före Hamas attack mot Israel den 7 oktober börjat skissa på hur man skulle kunna utrusta apparaterna med förslagsvis 3 gram högexplosivt pentyl som skulle kunna aktiveras på given signal.

Förutom laddningen såg man också till att man var tvungen att använda bägge händerna för att öppna krypterade meddelanden, det vill säga att risken för svåra skador skulle bli större. Sökarna ska också ha försetts med teknik för att kunna fjärrutlösa explosionerna.

”Du har fått ett krypterat meddelande” ska användarna ha kunnat läsa på sina skärmar den 17 september innan de utan att ana oråd triggade explosionerna och mindre än en minut senare skickade Mossad en utlösande signal för de som ännu inte sett meddelandet, enligt Washington Post. Minst 12 dödades och närmare 3 000 personer tros ha skadats när de detonerade i Libanon och Syrien.

Dagen därpå skedde en liknande sak med walkie-talkier som dödade ytterligare ett 30-tal och skadade omkring 750 personer. Den planen, hävdar Washington Posts källor, formades redan 2015 och komradioapparaterna ska ha varit utrustade med både sprängmedel och system för övervakning.

Share.
Exit mobile version