Han kommer gåendes ut ur pingishallen i Arena Paris Sud, där han just varit med om att introducera fredagseftermiddagens tävlingspass genom att dunka med en stav i golvet. Det är en ära som går till många stora idrottsmän i Paris-OS och bordtennisen har inte glömt sin gamle världsmästare.

Och Jörgen Persson har inte glömt hur han och hans landslagskamrater rev den kinesiska muren genom att vinna lagfinalen mot de suveräna kineserna 1989.

58-årige Persson hoppas att hans erfarenheter från VM för 35 år sedan ska hjälpa Sverige till ett OS-guld. Sverige följde upp bragden i Dortmund med att vinna lag-VM även 1991 och 1993 – och Persson fanns även i det segrande laget i finalen mot Kina 2000.

– Man hör att det finns respekt hos kineserna. De vet att det sitter en på bänken som har gjort det här förr och det brukar ha betydelse, säger Persson och konstaterar att även Kina har en rutinerad förbundskapten i Wang Hao, som var i tre raka OS-finaler i singel men förlorade dem alla.

Inför VM 1989 hade Sverige varit nära att vinna flera gånger. Persson tror att det var nyckeln till att man till slut lyckades besegra Kina.

– På den tiden spelade man många landskamper. Vi hade mött dem flera gånger och fått stryk, men vi lärde oss mycket av förlusterna och dessutom släppte respekten, säger han.

Truls Möregårdh, Kristian Karlsson och Anton Källberg har spelat mycket mot dagens kinesiska stjärnor. Det ger Persson hopp inför finalen.

– De är storfavoriter, men jag säger att vi har 25 procents chans att vinna. Det är länge sedan vi slog dem, men det börjar bli dags, säger Persson.

Den redan klassiska vändningen mot Japan i semifinalen visade på en stor mental styrka i det svenska laget. Ingenting tycks vara omöjligt i detta OS. Dessutom har Truls Möregårdh redan fått Kina att skaka när han slog ut världsettan Wang Chuqin tidigt i singelturneringen.

Frågan är om det kan göra kineserna nervösa i lagfinalen.

Lottningen, som sker 45 minuter före finalen och där Persson och den kinesiska lagledningen rangordnar sina spelare, avgör vilka som ställs mot varandra i singlarna. Mycket talar för att den inledande dubbelmatchen blir en repris på OS-finalen mellan Truls Möregårdh och Fan Zhendong.

– Mot Japan blev spelschemat precis som vi ville, även om vi förstås inte önskade vara i underläge med 2–0 efter de första två matcherna, säger Persson.

Han betonar att varken han eller spelarna är nöjda.

– En sådan här chans får man kanske bara en gång. Vi har aldrig varit i en lagfinal sedan pingisen kom med i OS och vi har allt att vinna. De är det man försöker att ingjuta i spelarna, säger han.

Trots att Persson spelade sju OS tog han aldrig någon medalj. Det blev två fjärdeplatser som bäst. Som ledare har han ytterligare tre OS och han konstaterar att Paris med två bordtennismedaljer redan säkrade är hans mest framgångsrika.

Han vill däremot vänta tills efter finalen innan han avgör om det också hans roligaste.

– Men det är en fantastisk känsla att få uppleva det här igen. Det trodde man inte, att man skulle få vara med om så här stora grejer, säger den före detta världs- och Europamästaren.

Läs mer:

DN:s Jens Littorin: Missade ni cowboyhattarna? Framgångsvågen startade inte i OS

Kina blir Sverige motståndare i OS-finalen

Share.
Exit mobile version