Elnur Soltanov verkar ärligt talat inte ha några särskilda betänkligheter alls. När den fejkade gas- och oljegruppen EC Capital – iscensatt av organisationen Global Witness – träffar honom i ett digitalt möte om möjligheterna till affärer i samband med klimatmötet COP29, ser han väldigt avslappnad ut. Ja, nästan uttråkad.
”Vi har mycket infrastruktur för gasledningar, vi har många gasfält som ska utvecklas, vi har många gröna projekt som Socar är väldigt intresserade av. Vi har många möjliga samarbeten som skulle kunna etableras”, säger han i en video från mötet som publicerats av BBC.
Socar heter egentligen State Oil Company of the Republic of Azerbaijan och är en stor spelare i den fossila världen. Bolaget bidrar varje år med mångmiljardintäkter till den azeriska diktaturen, som inför klimatmötet anklagas för en slå ner mot kritiker och aktivister.
Under Global Witness granskning erbjöds EC Capital att sponsra klimatmötet utan att ge några klimatlöften – trots att COP29 uppger det som krav för att få sponsra mötet. EC Capital presenterades också för en hög chef på Socar för att prata vidare om eventuella samarbeten under själva klimatmötet.
Historien blir inte mindre pikant av att COP-chefen Elnur Soltanov själv tidigare har varit högt uppsatt chef på Socar. Numera är han biträdande energiminister i Azerbajdzjan.
Det ska påpekas att Soltanov under samtalen med Global Witness säger att han just nu främst har fokus på att leda COP29. Han pekar också på gröna projekt som potentiellt intressanta investeringar.
Men han gör ingen hemlighet av att han inte ser något slut på den fossila eran.
”Vi kommer att ha en viss mängd olja och naturgas som produceras, kanske för alltid”, sa COP-chefen under samtalen.
Frågan ställer sig själv: hur sjutton kan man låta ett sådant land arrangera ett klimatmöte över huvud taget?
Svaret är provocerande. Det har varit mer regel än undantag de senaste åren. Det är tredje året i rad med liknande skandaler.
Förra året, vid COP28 i Dubai i Förenade Arabemiraten, avslöjades att klimatmötets ordförande Sulta al-Jaber fick talepunkter av fossilbolaget Adnoc, där han till vardags är vd. Ett av många exempel från talepunkterna: inför ett möte med Kina pekas möjliga samarbeten kring fossilgasprojekt i Moçambique, Australien och Kanada.
Året dessförinnan stod Egypten, med stora tillgångar inom fossilgas, som värd för COP27. Där skedde regelrätta försäljningsmöten i anslutning till klimatmötet. Kritiker kallade det för en ”branschmässa för fossila bränslen”.
I det perspektivet är det lätt att tänka att förhandlingarna är dödfödda. Så gick också diskussionerna inför förra årets möte i Dubai – men där nåddes i stället en historisk överenskommelse om en ”övergång bort från fossila bränslen”, även om det är ord som än så länge inte matchas med någon vidare handling.
I efterhand pekade bedömare på att just det faktum att förhandlingarna leddes av en fossilgigant, gjorde att man kunde ha seriösa diskussioner på området.
Det är också lätt att göra fossildiktaturerna i öst till fienderna i klimatförhandlingarna. I viss utsträckning stämmer det förstås, men det kan också vara värt att vi ser oss själva i spegeln – eller kanske tar en titt i backspegeln.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer inte att åka till årets klimatmöte i Azerbajdzjan, men det var inte länge sedan hon var där. I juli 2022 besökte hon Baku för att skriva under en avsiktsförklaring med den azeriske presidenten Ilham Aliyev.
”Vi kommer att fördubbla utbudet av gas från Azerbajdzjan till den europeiska unionen”, stoltserade von der Leyen i samband med besöket.
President Ilham Aliyev har kallat landets fossiltillgångar ”en gåva från gudarna” – och en gudomlig räddning för Europa i utfasningen av den ryska gasen.
Om vi verkligen vill att Socar slutar sälja fossilgas, kanske steg ett är att sluta köpa den.
Läs mer:
”Azerbajdzjan utnyttjar klimatmötet för att polera fasaden”
Klimatministerns uppmaning efter Trumps seger: ”Nu måste andra länder kliva fram”
Så mycket värre blir extremvädret – ”underskattat vår sårbarhet”