Hur är stämningen på klimatmötet?
Sådär, vad det verkar. Klimatmötet inleddes med en verbal käftsmäll från värdlandet Azerbajdzjan mot västvärlden. ”Fejkmedier i väst” och så kallade ”oberoende civilsamhällesorganisationer” sprider ”falsk information”, hävdade president Ilham Aliyev i sitt välkomsttal på tisdagen. Azerbajdzjan har anklagats för att tysta och fängsla kritiker och miljöjournalister inför mötet och kritiserats för sina satsningar på fossila bränslen. Presidenten kallade än en gång olja och gas ”en gåva från gud” i sitt tal.
Belarus president Alexandr Lukasjenko fortsatte angreppen genom att ifrågasatta varför ledarna för länder som ”är så engagerade” i klimatfrågan inte närvarar vid mötet. Särskilt Frankrikes Emmanuel Macron fick en känga, med tanke på att Parisavtalet tecknades i hans hemstad.
”Var är presidenten i dag? Har frågan tappat relevans?”, frågade Lukasjenko.
Allt detta sker mot en fond av allt värre extremväder globalt. 2024 har vi sett den varmaste dagen, de varmaste månaderna och med all säkerhet det varmaste året som uppmätts, konstaterade FN:s generalsekreterare António Guterres i sitt inledningstal.
”Det är en master class i klimatförstörelse”, sade han.
Vilka är de viktigaste utspelen hittills?
Mest betydelsefullt är tveklöst Storbritanniens nya klimatlöfte, som offentliggjordes på tisdagen. Britterna gör en helomvändning i klimatarbetet under den nye premiärministern Kier Starmer och lovar nu 81 procent lägre utsläpp till 2035, jämfört med 1990. Utspelet sätter press på omvärlden och inte minst EU, som kan vara på väg att förlora ledartröjan i klimatomställningen. Naturvårdsverket konstaterade på onsdagen att EU är på väg att missa sina klimatlöften till 2030, på grund av bristande åtgärder hos medlemsländerna.
Den svenska regeringen, som inte har någon minister på plats på COP29 ännu, passade på att presentera ett mindre bidrag på 200 miljoner kronor till en fond som ska stötta länder som drabbas värst av klimatförändringarna. Tidigare har Sverige fått tuff kritik för att inte stötta fonden. De kommande tre åren ska också åtta miljarder kronor gå till FN:s Gröna klimatfond.
Mest kvävda skratt orsakade säkerligen Italiens Giorgia Meloni, som pekade på fusionskraft som en potentiell ”gamechanger” i klimatomställningen. Fusionskraft, som efterliknar solens energiproduktion, har länge varit en utopi på energiområdet – enligt ett stående skämt ligger tekniken alltid 40 år framåt i tiden.
Hur är närvaron från fossilbolag på årets möte?
Inte lika stor som förra året i Dubai, men omfattande. En av dem som deltar är Exxon-vd:n Darren Woods, som skapade uppmärksamhet på tisdagen när han gick till angrepp mot Donald Trumps planer på klimatområdet. USA bör inte lämna Parisavtalet, menade Darren, och Trump borde inte heller backa från Bidens krav på minskade metanutsläpp från olje- och gasproducenter.
”Jag tycker inte att fram och tillbaka är rätt sak för företag. Det är extremt ineffektiv. Det skapar mycket osäkerhet”, sade Woods i en intervju med Wall Street Journal.
Han ifrågasatte också Trumps löften om ökad olje- och gasproduktion, då produktionen i dagsläget inte är begränsad enligt Woods.
Utspelet ska dock inte ses som något tecken på att oljegiganten vill fasa ut sig själv. Tvärtom tycker Woods att det är helt fel väg att försöka välja mellan billig energi och sänkta utsläpp.
Hur går själva förhandlingarna?
Efter den blixtsnabba och kritiserade inledningen, där ramverket för en global handel med utsläppsminskningar slutligen klubbades, verkar det gå trögt. Den stora frågan på årets möte är hur mycket världens rika länder ska stötta fattiga länder med de kommande åren –och vilka som ska stå för stödet, där rika länder kräver att exempelvis Kina och Saudiarabien ska bidra. Men förhandlingarna hittills är ”en katastrof och en röra”, enligt en källa till organisationen GSCC.
En potentiell ljuspunkt är att Kina verkar ha öppnat en dörr på glänt för att delta i finansieringen. I ett tal pekade vice premiärminister Ding Xuexiang på att landet har mobiliserat klimatstöd på 24,5 miljarder amerikanska dollar till andra utvecklingsländer sedan 2016, den första referensen till klimatfinansiering som landet har gjort i de här sammanhangen.
Läs mer:
Världens utsläpp av koldioxid ökar till ny rekordnivå år 2024
Blixtbeslut på klimatmötet öppnar för svenska miljardsatsningar
Trumps seger överskuggar allt: ”ett dråpslag”
Chefen för COP29 avslöjad – öppnar för fossilaffärer under klimatmötet