En brun sörja som forsar fram likt en vildmarksflod genom villaområden. En kvinna som krampaktigt håller om sin hund när hon hissas upp i helikopter. Hagel stora som golfbollar som slår sönder bilar och fönsterrutor. En tornado som piskar upp bråte som flyger i cirklar genom luften. Bilar som flyter omkring som om de vore badbollar.
Scenerna från Valencia är så katastrofala att de är svåra att ta in. Och än svårare att ta in är att det förmodligen är vi människor som har orsakat dem.
När den här typen av händelser inträffar, brukar följdfrågan ”är det klimatförändringarna vi bevittnar” ställas mer eller mindre omedelbart. Ofta brukar svaren dröja från forskningen, även om de genom nya snabbanalyser från forskningsprojekt som World Weather Attribution numera kommer inom veckor snarare än månader eller år som var fallet tidigare.
Men det som sker i Valencia nu är så extremt att klimatforskare redan pekar på klimatförändringarna som drivkraft.
– Det råder ingen tvekan om det, de här explosiva skyfallen har intensifierats av klimatförändringarna, säger klimatforskaren Friederike Otto till Daily Mail.
Forskningen har också länge varnat för händelser som denna. Området runt Medelhavet har pekats ut som en ”hotspot” för klimatförändringarna av IPCC. På klimatpanelens karta över klimatrisker i Medelhavsregionen lyser kusten vid Valencia illavarslande rött.
Det kan tyckas paradoxalt att det är översvämningar som slår mot regionen, som håller på att få ett alltmer ökenlikt klimat som en följd av människans utsläpp av växthusgaser. Den ökande hettan gör att vatten från havet och vattendrag på land, men även från marken, förångas i högre takt. Allt torkar ut. Nederbörden minskar också.
Den mest extrema nederbörden väntas samtidigt bli allt värre. Huvudförklaringen är att varmare luft kan innehålla mer vattenånga. Därför innehåller också skyfallen mer vatten.
”Extrema nederbördshändelser, som trots den totalt sett minskande nederbörden väntas öka i intensitet och frekvens i vissa regioner, skapar signifikant risk för infrastruktur och människor genom plötsliga översvämningar”, skriver klimatpanelen i en särskild analys av klimatriskerna runt Medelhavet.
”Signifikant risk för infrastruktur och människor” – vad betyder det egentligen?
FN:s klimatpanels ord och kartor är abstrakta och är svåra att ta till sig. De har alltför länge setts som beskrivningar av risker i en avlägsen framtid. Inte här, inte nu.
Men vid tillfällen som detta, när effekterna av den smygande globala uppvärmningen blir plötsliga och katastrofala, när de får ansikten och röster, påminns vi om vad allt handlar om.
Det handlar inte bara om Spanien – de allt värre översvämningarna slår mot nästan hela världen. Bara de senaste månaderna har vi sett katastrofer drabba bland annat USA, Östafrika, Sydostasien, Centraleuropa och Sverige. Flera av händelserna har redan kopplats vetenskapligt till klimatförändringarna.
Den obekväma sanningen är att detta är en del av den verklighet som vi människor har skapat åt oss själva på jorden. Vi kommer också se fler och värre väderkatastrofer de kommande åren och decennierna. Hur mycket värre de blir är upp till människan.
I dagsläget har den globala uppvärmningen nått 1,3 grader. Gränsen som världens länder gemensamt har satt upp är 1,5 grader. Just nu är vi på väg mot 3,1 grader, enligt en ny FN-rapport.
Det låter som små obegripliga decimaler. Men nu vet vi vad de betyder.
Läs mer:
Dödstalen stiger i Spanien – minst 62 döda
Forskare varnar Sverige för Golfströmmens kollaps
FN-rapport: Världen på väg mot 3,1 graders uppvärmning