Vad har hänt?
Försvarsmakten har låtit testa vattnet i 28 privata brunnar i närheten av flygflottiljen F16. I fyra brunnar upptäcktes högre koncentration av PFAS än vad Livsmedelsverkets gränsvärden tillåter. De boende har därför uppmanats att inte dricka vattnet från dessa brunnar. I stället ska de köpa dricksvatten på Försvarsmaktens bekostnad.
Redan 2012 upptäckte det kommunala vattenbolaget Uppsala vatten PFAS-föroreningar i det kommunala dricksvattnet. Forskare kunde spåra föroreningarna till flygflottiljen F16, norr om Uppsala. Där har Försvarsmakten under lång tid använt stora mängder brandskum som innehåller det långlivade miljögiftet PFAS. Analyser har även visat att föroreningarna i dricksvattnet har samma kemiska signatur som Försvarsmaktens brandskum.
Försvarsmakten har dock hela tiden nekat till ansvar och menar att föroreningarna har annat ursprung. Men efter segslitna juridiska förhandlingar slog Mark- och miljööverdomstolen i våras fast att Försvarsmakten är ansvarig till föroreningarna och därför ska betala ett skadestånd till Uppsala vatten som motsvarar reningskostnaderna för rening.
Försvarsmakten har överklagat domen till Högsta domstolen, som ännu inte meddelat om överklagan beviljas.
Vad är egentligen PFAS – och vad kommer att hända?
PFAS är en stor grupp av oerhört långlivade kemikalier, som inte bryts ned i naturen. I stället ansamlas de i både vattendrag och levande organismer. Ämnena är inte akut giftiga, men kan på sikt bland annat vara hormonstörande, orsaka cancer och störa reproduktionen.
Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt kan inte ge exakt besked om hur höga halter PFAS som har uppmätts i de förorenade brunnarna vid F16, men säger att ”de ligger något över riktvärdet”. Det görs under veckan fler provtagningar för att verifiera de första testresultaten.
I dagsläget har Försvarsmakten inga planer på att erbjuda någon form av hälsokontroller till de som har fått sitt dricksvatten förstört.
Däremot samarbetar Försvarsmakten med forskningsinstitutet Rise för att ta fram reningsmetoder som fungerar på längre sikt för de som har drabbats, eftersom det inte är en hållbar lösning att köpa rent dricksvatten på annat håll i längden.
Varför sker provtagning av de privata brunnarna först nu?
Det är oklart. Försvarsmakten lät testa vattnet i en enskild brunn som tillhör en av deras egna byggnader på F16-området redan 2016 och upptäckte då PFAS-halter som var cirka 80 gånger högre än gränsvärdet. Brunnen stängdes av omedelbart.
Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt menar att det inte är en självklarhet att det ”per automatik ska vara Försvarsmakten som tar ansvar för provtagningen nu” och påpekar att det egentligen är ägarnas ansvar att låta testa dricksvattnet för att säkra kvaliteten.
Trots det har Försvarsmakten alltså tagit initiativ till provtagning och bekostar rent dricksvatten åt de boende. Dessutom genomför Försvarsmakten liknande undersökningar i närheten av andra anläggningar på fler håll i landet.