Hur omfattande är problemet med PFAS-föroreningar i Europa?
Nästan 23 000 platser i Europa är kraftigt förorenade av giftiga PFAS-ämnen. Utsläppen kommer från bland annat industrier, avfallsanläggningar och användning av brandsläckningsskum. Ytterligare 21 500 platser misstänks vara förorenade, men har inte hunnit undersökas ännu. Många av dessa områden finns i Sverige. Det framgår av en granskning som har gjorts av journalistnätverket The Forever Pollution Project, där svenska Vetenskapsradions program Klotet deltar. Granskningen har utförts i samarbete med forskare och experter.
Vad innebär detta för Sveriges del?
Nästa år skärps gränsvärdet för PFAS i dricksvatten, i enlighet med EU:s vattendirektiv. Vetenskapsradions program Klotet rapporterar att Sveriges kostnad för att rena dricksvatten och förorenade markområden då beräknas landa på mer än 3 miljarder kronor per år under de kommande 20 åren. Det förutsätter dock att utsläppen av PFAS stoppas omedelbart. Om utsläppen fortsätter att öka i dagens takt beräknas notan bli minst tio gånger så stor.
Motsvarande kostnader för alla EU-länder samt Norge, Island, Storbritannien och Schweiz, uppskattas till 55–1 250 miljarder kronor per år (4,8–110 miljarder euro).
Vad är PFAS?
PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp konstgjorda ämnen som numera förekommer i många typer av konsumentprodukter och industriprocesser, eftersom de har så unika egenskaper.
Problemet är att de eftertraktade egenskaperna beror på en kemisk bindning som är så stark att den inte kan brytas ned i naturen eller i våra kroppar. Därför ökar halterna hela tiden i takt med utsläppen. I dag finns PFAS-föroreningar över hela planeten, och i blodet hos i stort sett alla människor.
PFAS är inte akut giftigt, men har en hormonstörande effekt och ökar risken för vissa cancerformer, till exempel njurcancer och testikelcancer.
Vad görs för att minska utsläppen av PFAS?
Förbud mot enstaka PFAS-ämnen har hittills inte haft någon stark effekt, för industrin har snabbt utvecklat snarlika PFAS-ämnen som inte omfattas av förbudet. Det finns i dag cirka 15 000 kända PFAS-ämnen. Endast ett fåtal av dem är förbjudna.
Den svenska Kemikalieinspektionen har tillsammans med motsvarande myndigheter i Danmark, Nederländerna, Norge och Tyskland föreslagit att EU-kommissionen ska ta fram en bred lagstiftning, som begränsar användningen av samtliga PFAS-ämnen.
Hur går det?
Just nu pågår arbetet med att gå igenom de mer än 5 000 remissvar som har kommit in.
Från kemiindustrin kommer stark kritik mot en bred reglering av PFAS-ämnen. De anser till exempel att PFAS måste vara fortsatt tillåtet att använda i industriprocesser. Annars kan den gröna omställningen hejdas, eftersom många PFAS-ämnen spelar en viktig roll vid framställning av exempelvis solceller och elbilsbatterier.
Kemiindustrins företrädare vill dessutom att en grupp PFAS-ämnen som kallas för fluorpolymerer ska undantas från regleringen även i konsumentprodukter. Det är en typ av PFAS-molekyler som enligt vissa studier inte har någon påvisat skadlig hälsoeffekt i användarledet.
De forskare som journalistnätverket samarbetar med invänder att hela livscykeln måste inkluderas. Det släpps ut stora mängder farliga PFAS-ämnen både när fluorpolymerer tillverkas och när de senare hanteras som avfall.
Och när det gäller fortsatt användning av PFAS inom industriprocesser för att inte äventyra den gröna omställningen påpekar forskarna att det finns många alternativ till PFAS redan i dag, och att en bred reglering blir ett incitament för industrin att ta fram ännu fler.
Fakta.Omfattande samarbete mellan journalister och forskare
The Forever Pollution Project är ett nätverk av journalister och forskare i Europa, som sedan 2022 samarbetar för att granska och kartlägga omfattningen och konsekvenserna av PFAS-föroreningar i Europa.
I underprojektet The Forever Lobbying Project har nätverket granskat hur kemiindustrin argumenterar och arbetar för att motverka en bred reglering av alla PFAS-ämnen i EU.
Gruppen har även tagit fram en interaktiv karta som visar förorenade områden i Europa.
Nätverket består av 46 journalister från 16 länder, tillsammans med 18 forskare och jurister. Från Sverige deltar reportrar från Vetenskapsradion Klotet och tidningen Dagens ETC.
Källa: The Forever Pollution Project
Fakta.Det här är PFAS
● PFAS (perfluorerade och polyfluorerade substanser) är samlingsnamn för en stor grupp ämnen med mycket speciella egenskaper. De är helt konstgjorda och det finns i dag omkring 15 000 kända typer av PFAS-ämnen.
● PFAS är bland annat kraftigt vatten-, fett- och smutsavvisande och finns i exempelvis textilier, elektronik, flamskyddsmedel, brandskum och bekämpningsmedel.
● PFAS karakteriseras av en oerhört stark kemisk bindning mellan fluor och kol. Detta gör att molekylerna inte kan brytas ned helt och hållet på naturlig väg, vilket leder till att mängden PFAS hela tiden ökar i naturen och i levande organismer.
● PFAS är inte akut giftigt, men är hormonstörande och ökar risken för vissa cancerformer, till exempel njurcancer och testikelcancer. Risken ökar i takt med att halten PFAS ökar i kroppen.
Källa: Kemikalieinspektionen (KI)
Läs mer:
Skyhöga halter av PFAS i brunnar norr om Uppsala
Företag får böta för PFAS i smink
Jörn Spolander: Försvarsmakten överklagar PFAS-dom – trots att deras egen brunn är förorenad