Den som vill se brittiska Premier Leagues matcher till hösten får betala 700 kronor i månaden till Viaplay. Med illegal strömning kan man i stället, utöver Viaplay, få tillgång till i princip alla strömningstjänsters innehåll och fler än 10 000 tv-kanaler för en bråkdel av priset.
DN har pratat med en man i 20-årsåldern som tycker att det sistnämnda alternativet är en bättre affär och som nyligen köpt en IPTV-tjänst. Han beskriver tjänsten som användarvänlig – ett smörgåsbord med alltifrån Premier League och innehållet på HBO Max till amerikanska tv-kanaler och statlig kinesisk tv.
– Finns det inte på IPTV så finns det ingen annanstans heller. Just nu pröjsar jag 1 100 kronor per år. Skulle man lägga ihop alla strömningstjänster som jag använder mig av så snackar vi i stället tusenlappar i månaden, säger mannen, som vill vara anonym.
Själv visste han knappt vad IPTV var för ett halvår sedan och han säger att det blivit en ”boom” i hans umgängeskrets i Göteborgsområdet. Största anledningen tror han är priset.
– Mer eller mindre alla streamingtjänster har höjt sina priser till, om du frågar mig, orimligt höga kostnader.
Och han är inte ensam. Mer än en halv miljon svenska hushåll använder sig av olagliga IPTV-tjänster, enligt siffror från medieanalysföretaget Mediavision. Tar man de 580 000 hushållen och multiplicerar med antalet personer per hushåll i snitt, enligt SCB:s statistik, blir det en dryg miljon svenskar. Mediavision menar att tv-branschen förlorar mer än en miljard kronor om året på grund av tv-piraterna.
De som står för innehållet får inte lön för mödan, säger Marcus Schödin, säkerhetsansvarig på Nordic Content Protection (NCP) som arbetar med att skydda upphovsrättsskyddat material för tv-branschens räkning.
– De som skapat eller köpt rättigheterna blir bestulna på innehåll och man betalar rakt in i organiserad brottslighet. Det är svarta pengar där ingenting går tillbaka till rättighetsinnehavarna, idrottsklubbarna eller samhället i stort i form av skatteintäkter.
Dessutom finns det kopplingar till gängkriminalitet och narkotikahandel när de svarta pengarna ska tvättas vita, enligt Marcus Schödin.
Den användare som DN talat med har inte haft några större moraliska skrupler kring sin IPTV och är i nuläget inte orolig för att själv hamna i trubbel. Att pengar kan hamna i gängkriminellas fickor har han funderat på, men landat i att det positiva för honom överväger det negativa. Dessutom påverkar det ingen privatperson direkt utan i första hand stora företag, säger han.
Hur ser du på att mediehusen inte får betalt för sitt innehåll?
– Jag tror synen på illegal streamning grundar sig i att man tänker ”det är lugnt, de får degen ändå”.
Antalet användare har exploderat, enligt Mediavisions siffror, med mer än en fördubbling på tre år, och konsekvenserna är redan kännbara för branschen, säger Marcus Schödin, som menar att svenska produktioners framtid står på spel om inte trenden bryts.
– Förr eller senare når man en brytpunkt där det inte längre är lönsamt att satsa på svenska tv-produktioner.
Sverige är ett av de länder inom EU där flest har tillgång till illegal IPTV och inget tyder på att försäljningen avtar, enligt en rapport från Skatteverket från slutet av 2023. Natalia Borelius som är projektledare på Mediavision tror att dystra ekonomiska tider i kombination med höjda priser har drivit utvecklingen.
– Priserna på tv och streamning har gått upp ganska kraftigt i Sverige. Vi vet att pris är en viktig faktor när man köper de här tjänsterna, säger Natalia Borelius.
Teorier bakom IPTV:s tillväxt i Sverige
Ekonomi: Många söker billigare alternativ till dyra tv-abonnemang. Särskilt i tuffa ekonomiska tider.
Debatten om det fria internet: Den svenska hemsidan The Pirate Bay och debatten om ett fritt internet, förstärkt av Piratpartiet, skapade en kultur där innehåll av vissa ses som något som bör vara fritt tillgängligt på nätet.
Utseendet: Till skillnad från till exempel The Pirate Bay ser illegala IPTV-tjänster professionella ut. Att man betalar för abonnemanget kan få det att framstå som legitimt.
Digital infrastruktur: Sverige fick tidigt utbrett och snabbt internet som IPTV-tjänster behöver för att fungera ordentligt.
Risk: Ingen enskild konsument har blivit straffad för att använda illegal IPTV. Användare känner därför att risken för dem är låg.
Källa: Natalia Borelius/Mediavison
Viaplay är en aktör som nyligen höjt priset på flera av sina abonnemang.
”Hade de sålt ett paket med endast Premier League för 300 spänn så hade jag köpt det. Men enda sättet att kika är att betala 700 kronor i månaden. Det är genuint deras fel att folk köper IPTV”, skriver en person på X.
”Aldrig sett ett bolag kriga så hårt mot sina egna kunder som Viaplay de senaste åren”, skriver en annan.
Att bolagets prishöjning skulle vara en del i att driva utvecklingen ger Susanne Nylén, presschef på Viaplay, inte mycket för.
”Man kan lika mycket se det som att illegala tjänster driver upp priserna eftersom rättighetskostnaderna inte kan täckas av befintliga abonnenter, när andra tar del av innehåll på illegal väg”, skriver hon i ett mejl.
Susanne Nylén menar att det är häpnadsväckande hur utbrett IPTV är i Sverige. Piratverksamheten tar en stor del av deras vinstkaka, samtidigt som de måste investera betydande summor för att skydda sitt innehåll, skriver hon.
”Vi tror starkt på vikten av att öka medvetenheten bland konsumenter om illegal IPTV så att de förstår att piratföretagen de lägger sina pengar på inte är en schyst Robin Hood-verksamhet, utan kriminalitet”.
Det är sannolikt olagligt att som användare strömma med illegal IPTV, även om det inte har prövats i svensk domstol. Polisen har i stället valt att fokusera på personer högre upp i näringskedjan och de senaste åren har domarna mot IPTV-återförsäljare börjat falla.
Senast i början av juli dömdes två män till två och ett halvt års fängelse för grovt upphovsrättsbrott efter att ha försett minst 5 000 kunder med illegal IPTV. Det var den första svenska domen med brottsrubriceringen ”grovt upphovsrättsbrott” och skadeståndet, som ska betalas till Discovery, Viaplay och Cmore, landade på 113 miljoner kronor.
Fakta.Så fungerar illegal IPTV
IPTV står för Internet Protocol Television och är en teknik för att leverera videoinnehåll över internet, snarare än traditionella sändningsmetoder som kabel eller satellit. I sig är tekniken inte olaglig och används av flera etablerade tv- och strömningsbolag.
Illegal IPTV erbjuder tillgång till betalkanaler, livesport, filmer och tv-serier utan rättighetsinnehavarnas tillstånd. Piratströmningstjänsterna får tillgång till innehållet genom att olagligt hacka, eller kopiera sändningar från lagliga källor. De vidaresänder det stulna innehållet via egna servrar.
De kriminella nätverken liknas vid pyramider med större, men färre aktörer i toppen. Det är aktörerna högt upp i pyramiden som tillhandahåller den tekniska infrastrukturen som krävs. En uppsjö av mindre återförsäljare säljer tjänsten till användare genom hemsidor och sociala medier.
Användare köper boxar eller installerar appar som byggts för att ta emot sändningarna från de illegala strömningstjänsterna. Avgiften som man betalar för att få tillgång till innehållet är betydligt lägre än de legitima tjänsterna.
Källa: Skatteverket, NCP