Pizzeria Lilla Italia ligger på en stillsam återvändsgata på Södermalm. Här är champinjonerna skivade, såsförpackningarna staplade i högar och pizzadegen förberedd. Ägarna har laddat för rusning.

En bra fredag säljer Lilla Italia omkring 100 pizzor, men i dag skulle det kunna bli upp mot 500. Enkla pizzor säljer bäst. Margherita, Vesuvio – och såklart kebabpizza.

– Det blir mer och mer jobb för varje nyårsdag som jag har arbetat. Det är stressigt, men det är kul att jobba effektivt. Och man träffar mycket folk, de är på bra humör och önskar gott nytt år, säger Devran Coskun, vars pappa och farbror äger restaurangen.

Bröderna Yasar och Ergin Karakaya, som tog över stället för tre år sedan, har tagit in extrahjälp denna nyårsdag. Barndomsvännen och tidigare pizzabagaren Cagdas Secici arbetar numera egentligen som drifttekniker på Ikea, men hoppar in för att hjälpa till.

– Ingen orkar laga mat i dag, alla har varit ute och festat. Själv tog jag det lugnt i går, var med familjen och laddade för morgondagen. Nu är vi taggade och laddade för i kväll. Det kommer att bli mycket jobb, säger han.

Ett matbud med rosa ryggsäck kommer in för att hämta en beställning. Även företagen som sysslar med hemleverans räknar med stor försäljning under dagen. Foodora sålde i fjol sex pizzor per sekund, och räknar i år med att sälja åtta pizzor per sekund under nyårsdagen.

Enligt Wolt är kebabpizzan mest populär på nyårsdagen, följt av Vesuvio på plats två och Calzone på plats 3. Företaget säljer fyra gånger så många pizzor som en vanlig dag.

På Lilla Italia är det dock fler som kommer in och hämtar själva än som beställer leverans med bud. Flest beställningar kommer framåt tidig kväll, men redan på eftermiddagen börjar kunderna droppa in.

Martin Bergman bor i närheten och har med sig en Ikea-kasse för att bära de tre pizzorna och två rejäla flaskor läsk.

Richard Smidestam och Olivia Sahlgren, som bor i huset bredvid, släntrar in från snöslasket i vinterjackor och vad som är misstänkt likt pyjamasbyxor. De beställer en Hawaii och en Viking, som är en inbakad kebabpizza.

– I dag vilar man ut och gör vad man vill. Då är det lättare att köpa något än att stå hemma och laga mat, säger Olivia.

– Det är enkelt, och det här är bästa pizzerian. Och det ska alltid vara pizza dagen efter nyår, tillägger Richard, med betoning på ”ska”.

Du känner inte att ni faller för ett pr-trick för att pizzeriorna ska få sälja mer?

– Nej, det är inte därför vi är här. Det är för att det är fett gott!

Läs mer:

Pillren som ska lindra baksmällan – så effektiva är de

Här bjuds ensamma julfirare på gratis pizza

Extra allt – historien om den svenska pizzan

Share.
Exit mobile version