Tisdagen den 12 november klockan 05.30 tar sjukhuset i Borås och vårdcentraler runt om i Sjuhärad klivet till journalsystemet Millennium.
6 000 anställda berörs, patienter har slussats till andra delar av regionen för att ta höjd för problem. Ändå lamslås stora delar av verksamheten.
Journaler som visar felaktiga uppgifter, mätvärden som loggas på fel patienter, ord som faller bort från remissvar och hela remisser som försvinner spårlöst. Samtidigt går systemen i snigelfart.
”Hade kunnat orsaka dödsfall”, slår Västra Götalandsregionen, VGR lakoniskt fast i en tillbudsanmälan som lämnades in till Läkemedelsverket den 22 november.
Då är utrullningen av systemet redan stoppad, och personalen har återgått till de gamla systemen.
Hur kunde det gå så illa?
En förklaring kan, enligt it-experter som DN talat med, vara hur VGR i samråd med Millenium-tillverkaren Oracle lagt upp införandet av systemet. I upphandlingen beskriver bolaget metoden som på branschlingo kallas för ”big bang”.
I stället för att låta en eller ett par vårdenheter testa systemet och sedan successivt släppa in fler ska allt ske med en stor smäll:
”Samtliga enheter ska driftsättas samtidigt och driftsättningen ska omfatta samtliga relevanta funktioner inom det aktuella området”, lyder Oracles beskrivning.
– Vi vet från tidigare forskning att ”big bang” är en jättedum metod, säger Johan Magnusson som är professor i informationssystem vid Göteborgs universitet.
Hans forskargrupp var i ett tidigt skede inblandad i upphandlingen, men valde att skjuta ut sig från projektet när det stod klart vilken typ av system som VGR siktat in sig på.
Blev du förvånad över kaoset som uppstod när Millennium togs i drift?
– Nej, vi har varit väldigt tydliga i vår syn på det här projektet. Det har inte funnits några indikationer på att det skulle gå bra, säger Johan Magnusson.
Han får medhåll av programmeraren Christian Landgren, vd för techbolaget Iteam och en av initiativtagarna till Öppna Skolplattformen.
– Det är en stor risk att göra en big bang-lansering, det har nästan blivit ett skällsord i dag. Det är en så uppenbart dålig strategi som nästan alltid leder till stora driftstopp, säger han.
Metoden härstammar från en annan tid, när it-system inte var lika sammankopplade. Den är lika ålderstigen som Millennium självt. Plattformen lanserades, som namnet antyder, inför millennieskiftet och har i dag över 25 år på nacken.
– Den här typen av projekt var vanliga i slutet på 90-talet, men nu vet vi att de alltid går åt helvete, säger Johan Magnusson.
Samtidigt har it-sektorn förändrats radikalt under de här åren. Ett journalsystem är inte längre ett fristående program, utan uppkopplat mot alltifrån nationella register till sjukhusapparater.
Millennium används visserligen på sjukhus världen över, men exakt vad som ingår i journalsystemet varierar efter behov. I VGR måste både regionala och nationella system för till exempel läkemedelshantering byggas in.
Det är funktioner som är svåra att testa utan att ta journalsystemet i drift.
– Det är ett komplext system med många integrationer, och man kan bara testa det till en viss nivå. Det är väldigt svårt att verifiera varje detalj i förväg, säger VGR:s it-chef Richard Karlsson.
I upphandlingen står däremot att de delar av journalsystemet som är specialbyggda för VGR ”ska levereras och testas i god tid innan pilotdrifttest inleds”. En liknande formulering finns i VGR:s egna riktlinjer för hur Millennium ska införas:
”För att säkerställa kvalitet ska ingenting driftsättas utan att vara testat”, står det på regionens hemsida.
När Dagens Nyheter försöker kontakta Richard Karlsson för att ställa följdfrågor om tester och implementering av Millennium meddelar VGR:s presstjänst att varken han eller någon annan längre är tillgänglig för intervjuer.
I ett mejl får vi i stället ett svar från ”programledningen för Millennium” där det framgår att det är ”VGR:s uppfattning att systemet var tillräckligt testat för att kunna driftsättas”.
Programledningen skriver också att alla aktörer som deltog i upphandlingen rekommenderat en big bang-lansering ”med hänvisning till de administrativa och medicinska utmaningar som uppstår under införandeperioden tills alla är över i det nya systemet”.
Det är också i upphandlingen som både Christian Landgren och Johan Magnusson anser att VGR hamnade snett.
– Politikerna ville bygga en plattform för öppen innovation, och regionen tolkade det som att man skulle köpa ett standardsystem. Det är motsatsen till vad man ska göra, och nu sitter vi här med ett system som lanserades 1997, säger Johan Magnusson och tillägger:
– Det här är en tragedi för både de som arbetar i vården och patienterna.
Hans förslag på lösning är att VGR borde ha försökt skapa en öppen plattform som samlar in data från vården. När en sådan är på plats kan regionen bygga eller köpa in de funktioner som krävs från it-bolag.
– Det blir som appbutiken på Iphone, massor av företag kan erbjuda konkurrerande lösningar och du kan välja den bästa. När du vill ha en annan kan du byta, säger Johan Magnusson.
Även Christian Landgren är inne på att VGR borde ha satsat mer på att utveckla egna lösningar än att upphandla ett stort it-system.
– Man borde ha frågat vårdpersonal och patienter vad de faktiskt behöver, och sen börjat lösa de problemen. Då hade du successivt kunnat bygga upp ett nytt system som faktiskt uppfyller behoven, säger han.
På det viset slipper man också byta ut allt med en stor smäll, utan kan växla en funktion i taget till det nya systemet.
Dagens Nyheter har upprepade gånger försökt nå Oracle för en kommentar, men bolagets presstjänst har inte besvarat något mejl eller telefonsamtal sedan Millennium lanserades den 12 november.
Läs mer:
Läkare har velat testa Millennium i flera år
Distriktssköterskan om Millennium-dagarna: ”Tuffaste veckan i mitt liv”
Överläkaren som avbröt presskonferens hyllas
Hundratals protesterade mot Millennium – skyddsstopp infördes på röntgen