Stundande nyval i Tyskland, en försvagad regering i Frankrike och en Donald Trump som snart installeras i Vita huset.

Trots orosmolnen har många i Bryssel sett fram emot det nya året, då det sätter punkt för Ungerns stormiga ordförandeskap i EU:s ministerråd.

Viktor Orbán har under det senaste halvåret satt en ny standard för hur en auktoritär och EU-kritisk ledare kan använda unionens flagga för att gynna sina egna intressen. Han åkte på ”fredsresa” till Moskva, hotade att bussa migranter till Bryssel och gjorde sitt bästa för att blockera sanktioner mot Ryssland.

Det har gått till historien som ”trollets ordförandeskap”.

Nu blir det upp till Polen att städa upp i röran. Vid årsskiftet tog Warszawa över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd.

– Det betyder mycket. Ungern hade hela tiden handen på handbromsen, och dessutom hade man en lame duck till EU-kommission. Polen har plattan i mattan och en väldigt hungrig EU-kommission. Den kombinationen gör att EU kommer att kunna vara en mycket mer aktiv spelare, säger Björn Fägersten, senior forskare vid Utrikespolitiska institutet och vd för analysföretaget Politea.

Sedan ett år styrs landet av Donald Tusk, en EU-vänlig höger om mitten-politiker som lovat att göra upp med den tidigare regeringens isolationism och sätta stopp för nedmonteringen av rättstaten. 67-åringen är mäkta populär i Bryssel, där förväntningarna på Tusk är skyhöga.

– Jag är inte säker på att jag förmår uppfylla alla förväntningar. Det är inte enkelt, sade han på väg in till EU-toppmötet före jul.

– Men jag kan känna en viss tillfredsställelse över att Polen står i centrum.

Polen, som är granne med Ukraina och har sin egen historia av sovjetisk ockupation, har tre prioriteter för sitt ordförandeskap: säkerhet, säkerhet och återigen säkerhet.

– Det handlar bland annat om att stärka den europeiska försvarsindustrin och om att möta hybrid- och cyberhot. Man pratar också om energi- och livsmedelssäkerhet, där de polska böndernas intressen kommer in, säger Björn Fägersten.

Frågan om Europas säkerhet kan komma att ställas på sin spets när Donald Trump installeras som USA:s president om ett par veckor. Det stundande maktskiftet i Vita huset har Donald Tusk beskrivit som en ”allvarlig utmaning för alla”.

– Men jag tror att Polen är ganska bra positionerat för att hålla en god relation med Trump, och samtidigt driva på hårt för att de europeiska länderna tar sitt eget ansvar i EU och Nato, säger Björn Fägersten.

När det gäller relationerna till USA har Donald Tusk ett ess i rockärmen.

Polen lägger drygt fyra procent av BNP på sitt försvar, dubbelt så mycket som Natos mål och mer än USA. Så när Trump skäller på EU-länder som enligt honom åker snålskjuts på amerikanska säkerhetsgarantier, behöver inte Polen ta åt sig.

– Det har rimligtvis imponerat på Donald Trump, säger Björn Fägersten.

Fakta.Roterande ordförandeskap

Polen tog över det roterande ordförandeskapet för EU:s ministerråd vid årsskiftet, och lämnar 1 juli över till Danmark.

Donald Tusk är sedan december 2023 Polens premiärminister och företräder det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen.

I maj hålls presidentval i Polen.

Share.
Exit mobile version