I ett inbrott hemma hos den framlidna konstnärens partner stals fem verk av ett totalt värde på 30 miljoner euro, motsvarande nästan 350 miljoner kronor, i en av Spaniens största konstkupper någonsin.

I februari kunde Madridpolisen gripa två personer från ett kriminellt nätverk i Östeuropa som kopplades till kuppen och sedan en av dem börjat samarbeta med utredarna har fyra av verken återfunnits. Det senaste, ett porträtt som Francis Bacon målat av vännen José Capelo, som värderas till 58 miljoner kronor. Enligt poliskällor till El País hittades verket i en fastighet i Madrid.

Det pågår fortfarande en insats för att hitta det femte och sista verket som stals 2015, men utredarnas förhoppningar att lyckas är låga, enligt tidningen.

Sedan 2015 har de stulna verken förvarats av en lång rad olika personer och misslyckade försök att få dem sålda har gett polisen ledtrådar i utredningen. 2021 kom polisen nära då man blev tipsade om en auktion där ett av verken såldes. Efter en stor operation i Madrid greps säljarna, men verket hittades aldrig.

Sedan förundersökningen inleddes har totalt 16 personer gripits för inblandning i stölden, däribland en konstsamlare som uppges vara hjärnan bakom kuppen. Han nekar till brott.

Francis Bacon dog 1992 i den spanska huvudstaden.

Fakta.Francis Bacon

Francis Bacon är framför allt känd för sina råa och oroväckande konstverk. Återkommande motiv är påveporträtt, självporträtt och oljemålningar föreställande korsfästningar.

Han beskrivs som en av Storbritanniens mest betydande företrädare för surrealism och expressionisminfluerat måleri. Hans målningar har ofta ursprungspunkt i andra verk, från bland annat Van Gogh.

Källa: Nationalencyklopedin

Share.
Exit mobile version