Polisinsatsen döptes till ”Operation Akuten” och inleddes sommaren 2023.

”Akut – köper vapen, bilar, termosar nu” – löd meddelandet i chattgruppen som fick polisen att dra i gång en insats som kom att bestå av en avancerad spaningsinsats. En lång rad provokativa åtgärder ledde till långa fängelsestraff för männen i gängets så kallade toppskikt – men också till ett 20-tal domar för olika narkotikabrott runt om i landet. Droger för flera miljoner har också tagits i beslag.

– Så här med facit i hand vet vi att vi gick på rätt personer. Då kunde vi inte se helheten, mycket har fallit på plats efter hand när vi bakspårat och sett mönster, konstaterar statsåklagare Daniel Jonsson.

Han är mycket nöjd över att även hovrätten går på hans – och polisens – linje:

– Domstolen slår fast att vi inte använt oss av några otillåtna arbetsmetoder. Det ger oss någon slags vägledning i hur polisen faktiskt kan agera, säger Daniel Jonsson.

Under insatsen använde sig polisen av ovanligt offensiva åtgärder. Försvaret menar att det i flera fall handlat om brottsprovokation, vilket avfärdades i tingsrättsdomen.

• En enskild polisoperatör infiltrerade en chattgrupp över tid och fick en av Rawa Majids närmaste män i Sverige, en 26-åring i Uppsala, att lita på honom.

● Polisen som gick under cover fick nätverket att hyra två olika specialpreparerade bilar av honom. Bilarna hade lönnfack och var perfekta för distribution av narkotika.

● Polisen kunde på så vis följa en omfattande och organiserad narkotikaverksamhet i Stockholm, Göteborgsområdet, Katrineholm och Gävle. Mycket skedde genom vanlig posthantering där unga personer tvingade eller fick betalt för att hämta ut paket.

● I vissa fall lät polisen paketet nå sina mottagare i syfte att kunna lagföra dem och kartlägga hela kedjan.

● I Vänersborg bytte man ut en hel lastbil som varit lastad med narkotika och ställde upp den på en plats där man visste att den skulle plockas upp av personer som skulle distribuera knarket vidare ut i Sverige.

● Till slut köpte den infiltrerade polisen tre kilo amfetamin för 55 000 kronor. Han tog med sig pengarna i kontanter till ett industriområde i Sollentuna och gjorde upp affären – de digitala spåren ledde till den 26-åring polisen var ute efter.

I tingsrätten dömdes han till 12 års fängelse, hans närmaste hantlangare, en 31-årig man, fick 8 år och sex månaders fängelse, ytterligare en medarbetare fick 6 års fängelse.

De två förstnämnda står nu också åtalade för olika inblandning i morden på de två 14-åringarna Layth i Upplands Bro och Mohammed i Ösmo: 31-åringen för att ha mördat dem, samt utsatt en av dem för grovt gravfridsbrott och 26-åringen för anstiftan till mord och människorov.

– De särskilda spaningsmetoderna var en förutsättning för att utreda brottsligheten, utan insatsen hade brottsligheten troligtvis inte upptäckts, säger statsåklagare Daniel Jonsson.

Utredningen har varit omfattande. Under tiden har flera sprängdåd och andra våldsdåd kunnat kopplas till de involverade. Runt om i Sverige har ett 20-tal personer dömts för hantering av narkotika med ett samlat gatuvärde överstigande flera miljoner svenska kronor.

– Det är min övertygelse att vi måste jobba så här offensivt för att komma åt dem som är en bit upp i hierarkin i nätverken. Som åklagare har det varit väldigt intressant att få vara med när polisen lägger ner både tid och resurser på utredningarna.

Brukaranalyserna av telefonerna, chattarna och spaningen är nyckeln i hela ärendet.

– Allt har varit väldigt känsligt och präglat av högt säkerhetstänk. Så här ingående har vi aldrig använt de hemliga tvångsmedel vi har tillgång till, har en av utredarna tidigare sagt till DN.

Knark för miljoner

• Fallet omfattar narkotika som tagits i beslag vid olika tillfällen: 24,6 kilo amfetamin, 9,9 kilo MDMA (ecstasy), 39 330 tramadoltabletter, 192 kilo cannabis, 14 kilo amfetamin, 1 kilo MDMA, 3,8 kilo cannabis, 8 kilo amfetamin, 3,9 kilo amfetamin, 58 kilo amfetamin och 57 kilo cannabis. Narkotikan är värd många miljoner kronor på gatan.

• Fem personer i Stockholm döms: En 23-åring, en 31-åring, en 34-åring, en 17-åring och så 26-åringen som anses stå Rawa Majid nära. Samtliga förnekar brott. Ute i landet har ett 20-tal personer dömts i ärenden kopplade till spaningen.

• De döms för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Narkotikan har tagits in via lastbilar över Öresundsbron och skickats via postpaket.

Share.
Exit mobile version