Kvinnan, som tidigare var civilanställd på polismyndigheten i Norrköping, har erkänt de faktiskt omständigheterna. Både hon och den man som uppmanade henne att beställa passen har dock under förundersökningens gång och rättegången kommit med olika uppgifter om hur, vad och varför. Kvinnan har uppgett att hon gjorde det för att ”hjälpa syrier i nöd” framstår inte som ”särskilt övertygande”, skriver tingsrätten i domen.
Polisen har dock inte heller kunnat slå fast att det skett någon pengaöverföring som skulle motsvara vad ett svenskt pass är värt på den svarta marknaden.
Icke desto mindre slår nu Norrköpings tingsrätt fast att kvinnan medvetet, med hjälp av en så kallad reservrutin för att tillverka pass, utfärdat dem. Hon använde fotografier på personer utan känd identitet, bilderna fick hon via mannen som uppmanade henne att utfärda dem.
Det har inte handlat om några impulsåtgärder, kvinnan utfärdade passen vid flera olika tillfällen under två månaders tid.
Förfalskningarna uppdagades tack vare en passkontroll i Düsseldorf, Tyskland. Dit kom en man från Syrien som klivit på ett plan i Dubai och då visat upp ett av de falska passen. När han skulle vidare från Tyskland visade han istället upp ett syriskt pass och sökte asyl. Den tyska polisen fattade misstankar och kontaktade svensk polis.
– Ärendet prioriterades direkt. Minst ett 20-tal utredare och experter kopplades in, har Nicklas Englund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, tidigare berättat för DN.
Utredningen ledde till att man hittade de sju förfalskade passen. Polisen har nu skärpt rutinerna för passhantering.
Kvinnans agerande har lett till att personer som inte ens var svenska medborgare har utrustats med falska pass, vilket kvinnan varit helt införstådd med. Hon hade också insikt i att hon inte kände till något om dessa personers bakgrund och potentiella farlighet. Kvinnan var dessutom sedan tidigare dömd för dataintrång och bedrägeri – trots det fick hon arbeta kvar inom polisen i tio års tid.
Nu döms hon till två år och tre månaders fängelse för grov urkundsförfalskning, dataintrång och osant intygande. ”Beställaren” döms till ett år och tre månader för grov urkundsförfalskning och en medhjälpare till villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till grov urkundsförfalskning.
Chefsåklagare Nicklas Engslund anser att straffen är för låga, men han kommer ändå inte att inte självständigt överklaga.
Den dömda kvinnans advokat har ingen kommentar.