– När ska jag lämna tillbaka den? frågar en flicka i lågstadieåldern som precis har tagit emot en bok på Tretjärnsskolan.

– Du ska inte lämna tillbaka den, det är din bok, svarar Emelie Kullmyr, polischef för Storgöteborg.

Flickan kramar om boken hårt och går mot en soffa i skolbiblioteket. Där har det spontant uppstått en läshörna där barn bläddrar i sina böcker.

– Så fint. Jag ryser faktiskt, säger polischefen.

– Det här gjorde vi bra, Emelie. Vad gör vi nästa gång? säger rektorn Marika Andersson och skrattar, märkbart rörd.

De två kvinnorna träffades för första gången i februari när Marika Andersson bjöd den relativt nytillträdda polischefen till ett möte. Hon är rektor för tre skolor i Lövgärdet i Göteborg, ett område som polisen har bedömt vara särskilt utsatt.

Polischefen tackade ja. Hon känner en stor oro över att rekrytering till kriminella gäng kryper ner i åldrarna. Dessutom är hon övertygad om att lyckad skolgång minskar risken för att hamna i kriminalitet.

– Det här är jätteprioriterat för mig. Jag blir inte bättre än att jag förstår de som är nära problemet. Marika har den närheten, hon vet vilka förutsättningarna skolan har, hon vet vad vi borde göra här och nu, säger Emelie Kullmyr.

På en rak fråga om vad hennes skolor behöver, hade rektorn ett konkret svar. Hon har under året gått en kurs på Göteborgs Universitet om att leda skolor i strukturellt utsatta områden och hade fått en idé.

– Jag hade precis läst om en kanadensisk studie där barn i strukturellt missgynnade områden hade fått ett bokpaket som present till sommarlovet Forskarna såg att det gav en positiv effekt på barnens språkutveckling. Då kände jag direkt: det borde vi göra här, säger hon.

Läsning bland barn har gått ner generellt, förklarar hon, men i ett område som Lövgärdet, där många har ett annat modersmål, kan det få större konsekvenser.

– Böcker utvecklar språket men här handlar det även om att bibehålla språket, för vi ser varje år i augusti att vi får hämta upp eleverna språkmässigt. De kanske har varit i hemlandet eller i en annan språkkontext, och tappar då skolspråket svenska och i viss mån vardagsspråket svenska, säger hon.

Idén fick fäste hos Emelie Kullmyr. Nu i efterhand tror hon att det kan bero på att hennes egen uppväxt har präglats av böcker.

– Min mamma var förskollärare. Så om somrarna hade vi en sovalkov där hela områdets barn samlades och mamma läste Bröderna Lejonhjärta och Katitzi-böckerna. Jag tror att böcker är en anledning till att jag sitter i uniform här i dag, för att jag tidigt förstod att alla inte hade samma uppväxt som jag, säger hon.

Vid ett möte med företrädare för kommunen och företag i regionen tog hon upp idén om att köpa in sommarlovsböcker till skolbarn i Lövgärdet.

– Jag sa att här fanns något som vi skulle kunna göra snabbt, i liten skala i år och sedan skala upp. Det är djupt imponerande hur snabbt de kunde lösa det. Det här visar att det finns en stark vilja att hjälpa till och vända utvecklingen i staden, säger hon.

Det var Handslaget, ett initiativ från Business Region Göteborg som samlar företagare i regionen, som samlade in 75 000 kronor.

När Marika Andersson fick beskedet via sms från polischefen i onsdags förra veckan kunde hon knappt tro sina ögon. Bibliotekarien Emmy Eriksson minns hur den glädjestrålande rektorn kom in till henne runt halv tre på eftermiddagen.

– Hon sa: dags att köpa böcker, vi ska ha dem till skolavslutningen på tisdag! På torsdagen var alla lediga. Då hade jag två timmar på mig att samla uppgifter från alla tre skolorna, antalet elever i varje årskurs och nivån som elever läser på, för att försöka hitta titlar som passar dem.

Den största utmaningen var att få böckerna levererade i tid för för skolavslutningen. När bibliotekarien ringde Akademibokhandeln var beskedet att det inte fanns tillräckligt stora lager ute i affärerna. Men det avskräckte inte rektorn.

– Om jag måste tillbringa hela helgen med att fara runt i halva Sverige och köpa böcker, så gör jag det. Det finns inga hinder, säger hon.

Men bibliotekarien kom med en annan lösning. Hon ringde till förlaget Norstedts som kunde ordna en leverans på onsdagen.

Då bestämde de att barnen i stället skulle få ett presentkort på skolavslutningen så att de kunde hämta sina böcker senare.

– Samma dag som vi fick böckerna, hann jag inte mer än att komma in i skolan och så stod det tre flickor där och sa: Vi vill ha våra böcker. Sen satt vi i möte och så knackade det på dörren och fler kom med sina presentkort, säger Marika Andersson.

Barnen som får sina böcker i dag går på fritids. Förutom böckerna är det polischefen Johan Sjöstrands polismössa som lockar. Alla vill prova den och den får vandra från huvud till huvud.

Bibliotekarien Emmy Eriksson ler när hon ser barnen läsa.

– Även om de inte tar sig igenom hela boken, så hoppas jag att detta kan öppna ett intresse. De kanske tänker: Nu vill jag fått den här boken i present och jag vill veta vad den handlar om. Alla älskar ju presenter, säger hon.

Share.
Exit mobile version