De finns i många länder numera, grovt svenska kriminella. Bland annat i Turkiet, Irak, Serbien och spanska solkusten, enligt Håkan Wall, enhetschef på Internationella enheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

– Vi har problem men vi gör något åt det, och det gör Sverige till ett attraktivt land att samarbeta med.

Håkan Wall jobbar tätt ihop med Europol och har följt utvecklingen i Europa och Skandinavien över tid. De senaste åren har arbetet intensifierats där polisen, framför allt i Norden, delar med sig av information, underrättelse och lägesbilden med varandra.

För snart två veckor sedan kallade norsk polis till presskonferens där man meddelade att svenska kriminella nätverk har blivit ett ökande hot i norra Norge, särskilt i distriktet Troms.

Wall menar att utspelet inte är anmärkningsvärt, men ändå blev han överraskad.

– Att det finns kopplingar mellan gängen i Norden är ingen nyhet, men att de skulle finnas så långt uppåt i Tromsö var överraskande för mig. Det är ett ganska glesbefolkat område.

Varför är det så?

– Det kan finnas flera anledningar, men narkotikan där får man ett bättre pris för än i Sverige.

Europol har sitt huvudkontor i Haag, och därifrån samordnas ländernas samarbete som i mångt och mycket handlar om att koordinera underrättelser och data, och stödja medlemsstaternas brottsutredningar.

På senare tid har arbetet med att säkra hamntrafiken och införseln av narkotika kommit i fokus.

– Vi vet att det är en inkörsport för den organiserade brottsligheten. Belgien, Nederländerna och Tyskland har blivit bättre på det. För en tid sedan gjorde tysk polis ett mycket stort beslag av kokain i Hamburg, beslag gjordes även i Antwerpen och Rotterdam.

– Vi har även gjort stora beslag i Nynäshamn och Helsingborg. Det kan vara så att gängen tittar mer norrut på hamnar där för de tror att det är lättare att föra in narkotika.

Håkan Wall är väl medveten om att polisen behöver göra mer. Han ser hur kriminella blir allt mer kreativa, men det finns ett bekymmer. Lagstiftningen har halkat efter.

– Det som överskuggar allt är att rättsväsendet, inte bara i Europa utan i hela världen, måste få tillgång till krypterad information. Det är extremt viktigt för vi måste få tillgång till gängens kommunikation. Det är en ödesfråga.

Wall menar att det handlar om ett större samarbete där ett ansvar måste läggas på techbolagen bakom applikationerna.

– Det kan inte vara så att de erbjuder lösningar så att rättsväsendet inte kommer åt informationen, och i vissa bolag inte ens de själva.

Vad säger beslutfattare och politiker?

– Det är en jättestor fråga som Sverige drev under EU-ordförandeskapet våren 2023, då kallades frågan för ”going dark”. Vi behöver teknikneutral framtidssäkrad lagstiftning för att få tillgång till digital krypterad information.

Känslan är att rättsväsendet, med polisen i spetsen, har hamnat på efterkälken?

 Det kan man tycka, men vi har en lagstiftning att anpassa oss efter. Jag brukar använda uttrycket ”kriminella rör sig inom speed of light” och vi inom ”speed of law”. Det tar tid att skapa en ny lagstiftning samtidigt som gängen är skickliga att hitta nya vägar och arbetssätt.

Håkan Wall vill att samhället lyfter blicken och poängterar att det finns ett större problem bortom våldsvågen.

– Det handlar inte om narkotika eller vapen. Det är mycket som sker i det dolda, korruption och otillåten påverkan. De här gängen finns överallt i vårt samhälle och det är det som är det riktiga hotet, vi måste bli mer robusta.

Det nordiska samarbetet gör att polisen känner ett hopp om att hejda svenska kriminella från att etablera sig i andra länder. Faktum är att det är en uttalad målsättning.

– Det är flera svenska ungdomar och barn som sitter frihetsberövade i Spanien, Danmark och Finland. Det är en oroande utveckling. Man är så pass ung att man saknar konsekvenstänk, och det är oerhört problematiskt, säger Håkan Wall.

Fakta.Så jobbar svensk polis med andra länder

Polisen jobbar på olika sätt och med flera länder för att komma åt kriminella nätverk.

Samarbetet med Interpol handlar om att underlätta informationsutbytet mellan medlemsländerna i arbetet mot gränsöverskridande brottslighet. Organisationen är den enda som har mandat och teknisk infrastruktur för att dela polisinformation globalt.

Det finns även Europol, vilket är EU:s centrala byrå för samarbete inom brottsbekämpning och utgör ett nav för informationsutbyte mellan medlemsstaterna i brottsutredningar.

Polismyndigheten och andra svenska brottsbekämpande myndigheter har ett gemensamt kontor vid Europols högkvarter i Haag.

Källa: Polismyndigheten

Läs mer:

Norsk polis larmar om svenska gäng – värvar ungdomar

Svenska gängkriminella aktiva i hela Norge

Share.
Exit mobile version