Säkerhetsföreskrifterna är omfattande på fredagsmorgonen när förhandlingen inleds mot fem personer med påstådda kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot. Anhöriga till de åtalade får inte ens befinna sig i den aktuella rättssalen inne på Södertörns tingsrätt – trots att åhörarbänken är placerad bakom en glasvägg.
Redan i det inledande skedet gör statsåklagare Daniel Jonsson det klart att han vill att flera delar av målet ska hållas bakom stängda dörrar.
– Det handlar om att skydda polisens verksamhet och även de personer som jobbar med kvalificerade skyddsidentiteter, säger han under fredagens rättegång.
Åklagaren går igenom punkterna i stämningsansökan minutiöst: Det handlar om ”omfattande och organiserad narkotikaverksamhet i Stockholm, Göteborgsområdet, Katrineholm och Gävle” med ett ”samlat gatuvärde överstigande flera miljoner svenska kronor”. Därefter får de åtalade yttra sig genom sina försvarare. Samtliga förnekar brott på alla punkter, förutom en 31-årig man som åtalas bland annat för synnerligen grovt narkotikabrott.
– Min klient erkänner att han har transporterat och överlämnat den här mängden narkotika men förnekar att han skulle ha förvarat den, säger advokaten Martin Larsson om en av åtalspunkterna som riktas mot hans 31-årige klient.
Snart därefter kommer beskedet: Samtliga åhörare är tvungna att lämna salen – och väntas inte åter få tillträde förrän vid senare delar av rättegångsprocessen.
Det är ett ovanligt ärende som presenteras där polisen och åklagaren har använt polisiära instrument som sällan blir kända – i förundersökningen framgår att en hemlig operatör från SSI, polisens Sektion för särskilda insatser, började infiltrera Foxtrotnätverket efter att polisens underrättelseenhet hade fått information om en digital anslagstavla med 900 användare med handel av olika kriminella tjänster.
– Vi bedömde att det fanns en risk för att det planerades för grov våldsbrottslighet. I syfte att förhindra dödligt våld beslutade jag att inleda en operation där polisen aktivt skulle försöka infiltrera nätverket, sade Daniel Jonsson till DN i samband med att åtal väcktes den 6 november i år.
Den senaste gången som det har blivit känt att polisen har använt denna typ av metoder med hemliga infiltratörer var Operation Costa som DN avslöjade i oktober 2020, som innebar att närmare 400 kilo narkotika skulle smugglas från Spanien till Sverige.
Även det nu aktuella fallet är relaterat till omfattande narkotikahandel, och polisens hemliga operatör lyckades bland annat hyra ut en specialpreparerad bil med lönnfack för att komma närmare de kriminella individerna. Även detaljer kring den aktuella bilen och hur mycket pengar det kriminella nätverket ska ha betalat för att hyra bilen är hemliga uppgifter i förundersökningen.
En av de nu åtalade personerna är en 26-årig man från Uppsala som beskrivs vara en mycket nära vän till en anhörig till Foxtrotledaren Rawa Majid. 26-åringen ska enligt utredningen inte själv ha rört narkotikan han handlade med utan orkestrerat det hela från sin bostad.
Polisens hemliga operatör lyckas behålla kontakten med 26-åringen under lång tid och noterar hur mannen ofta byter alias i de krypterade meddelandetjänster han använder sig av för att organisera den kriminella verksamheten.
– För oss var det oerhört viktigt att infiltratören kunde hålla kontakten med honom för att vi skulle kunna koppla honom till de olika alias han använde i chattarna, sade en av de personer som haft insyn i utredningen till DN tidigare.
När Daniel Jonsson väckte åtal tidigare i november motiverade han ovanliga polismetoderna i fallet:
– De särskilda spaningsmetoderna har varit en förutsättning för att utreda den åtalade brottsligheten och utan insatsen hade brottsligheten troligtvis inte upptäckts. Det rör sig om en omfattande utredning och under utredningens gång har vi kunnat kartlägga hur narkotikan distribueras av nätverket och hur narkotikans väg in till Sverige sett ut, sade han då i ett pressmeddelande.
Fakta.Knark för miljoner beslagtogs
• Åtalet omfattar narkotika som tagits i beslag vid olika tillfällen: 24,6 kilo amfetamin, 9,9 kilo MDMA (ecstasy), 39 330 tramadoltabletter, 192 kilo cannabis, 14 kilo amfetamin, 1 kilo MDMA, 3,8 kilo cannabis, 8 kilo amfetamin, 3,9 kilo amfetamin, 58 kilo amfetamin och 57 kilo cannabis. Narkotikan är värd många miljoner kronor på gatan.
• Fem personer åtalas: En 23-åring, en 31-åring, en 34-åring, en 17-åring och så 26-åringen som anses stå Rawa Majid nära. Samtliga förnekar brott.
• Åtalet rör misstankar om bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Narkotikan har tagits in via lastbilar över Öresundsbron och skickats via postpaket.
• 31-åringen sitter också häktad misstänkt för morden på de två 14-åringar som hittades döda i Upplands-Bro respektive Nynäshamn i augusti 2023.
Läs mer:
Polisen infiltrerade kriminellt nätverk – hyrde ut bil och köpte knark