DN har rapporterat om hur kriminella rekryterar. Morduppdrag och sprängningar delas ut i chattgrupper i sociala medier. DN har visat chattar om morduppdrag för Hanna Paradis, nationell kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Frigg. I forumen förmedlas en mängd olika uppdrag och på några minuter kan den som söker få kontakt med någon som vill ha ett grovt brott utfört.

Är det så här barnen rekryteras?

– Ja, det där är tyvärr inte en unik situation. Det är precis så här som barnen rekryteras och det går oerhört fort, precis som ni har sett. Det kan gå på minuter innan man får ett uppdrag att utföra, säger Paradis och fortsätter:

– Det är fruktansvärt att det är en så låg tröskel att hamna i en kriminell kontext. Ungdomar som tidigare inte har varit kriminella kan på det här enkla sättet komma i kontakt med personer som lägger upp uppdrag och försöker övertala, peppa och pusha ungdomarna att begå brotten, som vi ser.

Polisen har länge följt den här utvecklingen i de sociala medierna.

– Det är så här brutalt och det är så våra kriminella nätverk jobbar. Det är oerhört hänsynslöst och de utsätter människor för fara men det är precis så här verkligheten ser ut i dag, säger Hanna Paradis.

Vid flera tillfällen har det skett felskjutningar.

– Vi har till och med sett exempel där det ännu mer uttrycks att det inte spelar någon roll, utan du skjuter den första bästa. Det hänger naturligtvis ihop med att det kan bli felskjutningar.

För anstiftarna spelar det ingen roll vem barnen de chattar med är, eller om de varit involverade i liknande brottslighet tidigare.

– Det är så här hänsynslös den här brottsligheten är. Man bryr sig inte om de man rekryterar, man bryr sig inte om personens ålder, bakgrund eller om man tillhör ett nätverk eller inte. Det är bara att hitta någon som kan utföra brottet, sedan spelar det ingen roll vem personen är.

Paradis förklarar att det är vanligt att anstiftaren inte avslöjar sin identitet eller motivet med brottet. Däremot vill de ofta verifiera utföraren, vilket kan medföra en stor risk för barnet som tar på sig uppdraget.

– När du visar ditt pass för dem så vet de vem du är vilket gör att de kan pressa dig att göra andra saker. De vet vem du är och var din familj bor.

Det finns cirka 1 700 barn under 18 år som är aktiva i kriminella nätverk, enligt en lägesrapport som Polismyndigheten tog fram tidigare i år.

– Vi har sett ungdomar som inte förstår i vilken kontext de agerar om de utför ett brott på uppdrag av en okänd person. De vet inte vem anstiftaren är i konflikt med och vilka hämndaktioner det kan bli. Man har ingen aning vad man ger sig in i.

Polisen jobbar ständigt i de krypterade chattarna och har koll på vilka det är som anstiftar våld, berättar Paradis. Bilden av att kriminella rekryterar barn ute på torget stämmer inte längre överens med verkligheten. Att rekryteringen numera sker digitalt gör det svårare för vuxna i barnets omgivning att upptäcka det. Men det innebär även nya utmaningar för polisen.

– Vår förmåga är bra men det är en snabbrörlig värld, man kan snabbt byta chattforum och profiler. Det krävs en enorm flexibilitet och hastighet för oss.

Barnens första kontakt med kriminella kan även ske i öppna appar som till exempel Instagram och Tiktok. Sedan flyttas konversationen över till krypterade chattar. Det finns inte heller en specifik riskgrupp, alla barn kan rekryteras, förklarar Paradis.

– Jag tror att det här behöver hela samhället förstå, det är så här brottsligheten sker i dag. Vuxna behöver vara nyfikna och ser man sin tonåring ha krypterade chattar så behöver man ställa nyfikna frågor.

Share.
Exit mobile version