År 2020 skapade dåvarande rikspolischef Anders Thornberg en säkerhetsavdelning inom Polismyndigheten. Avdelningen skulle leda det interna säkerhetsarbetet under ledning av chefen Ari Stenman.

Nu visar det sig att säkerhetsavdelningen kan ha brutit mot lagen ända sedan dess, i fem år.

Som DN rapporterade under onsdagen har säkerhetsavdelningen gjort slagningar på polisstudenter, civilanställda och poliser i interna register, i samband med säkerhetsprövningar. Det handlar till exempel om att ta fram uppgifter ur brottsregistret, misstankeregistret, spaningsregistret och andra polisiära it-system.

Men enligt den lag som styr kontrollerna, säkerhetsskyddslagen, är det en annan myndighet som ska göra slagningarna – nämligen Säkerhetspolisen.

Personen som blir kontrollerad måste först ge sitt samtycke och uppgifter som hittas ska passera ett slags filter, Registerkontrolldelegationen, innan de får lämnas ut till arbetsgivaren.

– Vi har länge jobbat i en gråzon, säger en av DN:s uppgiftslämnare inom Polismyndigheten.

Nu har säkerhetsavdelningen polisanmälts och en förundersökning pågår hos avdelningen för Särskilda utredningar.

Ifjol slutade Ari Stenman på Polismyndigheten och efterträddes av Mats Malmenberg, som blev ny chef över polisens säkerhetsavdelning. DN har sökt både Ari Stenman och Mats Malmenberg med frågor. Istället svarar Emma Hedenvind, chef för säkerhetsavdelningens utvecklingsenhet.

Hedenvind skriver i ett mejl till DN att Polismyndighetens säkerhetsavdelning aktivt har arbetat med att motverka korruption, insiderproblematik, infiltration och andra påverkansförsök mot myndigheten:

”Det har inneburit att vissa slagningar i polisiära system har gjorts.”

På frågan om säkerhetsavdelningen har brustit, skriver hon att ”Polismyndigheten upplever att det i nuläget är otydligt vad vi får och inte får göra.”

Katharina von Sydow är fackliga Polisförbundets ordförande. Även hon anser att regelverket måste bli tydligare.

– Det är en viktig fråga för oss och våra medlemmar. Regelverket är oklart, det måste vara lätt att göra rätt. Dessutom saknas definitioner för vilka kompetenser som behövs för att göra säkerhetsprövningarna, säger hon.

Hur ser du på risken att era medlemmar, poliser, har lidit skada på grund av att arbetsgivaren har kontrollerat dem på ett sätt som kan vara olagligt?

– Det är allvarligt och det är väldigt viktigt att säkerhetsprövningar sker rättssäkert. Sedan får vi titta på konsekvenserna av vad som hänt, säger von Sydow.

Det är inte bara säkerhetsavdelningens kontroller som är ifrågasatta. Facket har drivit flera fall med poliser som har dömts för dataintrång och blivit av med jobbet. Detta efter att ha gjort slagningar som de själva hävdade var jobbrelaterade.

En av dem säger till DN att det som nu har hänt, visar hur svårt det är att göra rätt.

– Det säger ju allt, när inte ens vår egen säkerhetsavdelning vet. Vi är flera poliser som är drabbade, och det ska bli jäkligt intressant att följa detta och se vad förundersökningen kommer fram till.

Fakta.Säkerhet inom polisen

Säkerhetsavdelningen sjösattes år 2020 och blev en ny, nationell avdelning inom Polismyndigheten. Avdelningen kopplas in när någon ska säkerhetsprövas, eller när en redan godkänd säkerhetsprövning ska omprövas.

Särskilda utredningar är en fristående enhet inom Polismyndigheten som sköter utredningen när exempelvis polisanställda misstänkts för brott.

Säkerhetsprövningar regleras av säkerhetsskyddslagen. Alla polisstudenter och anställda inom Polismyndigheten är placerade i säkerhetsklass, vilket innebär att de säkerhetsprövas både som nya och löpande.

Säkerhetsprövningen består av två delar: en grundutredning med intervju som arbetsgivaren gör, och en registerkontroll som Säkerhetspolisen gör.

Läs mer:

Polisens slagningar stoppas akut – kan bryta mot lagen

Share.
Exit mobile version