Efter DN:s uppmärksammade granskning ”Polisläckorna” gick rikspolischef Petra Lundh ut och sade att kontrollerna av polisstudenter, civilanställda och poliser måste öka.
Till exempel hade DN avslöjat att den efterlyste brottslingen Ismail ”Jordgubben” Abdos flickvän gick på Polishögskolan och var nära att ta examen, när deras relation upptäcktes.
– Vi vill kunna söka i andra register när vi anställer personer, till exempel vårt ärendehanteringssystem där det finns jättemycket information, sade Petra Lundh, som menade att lagen hindrar polisen från att göra mer omfattande bakgrundskontroller.
Men nu stoppas i stället polisens slagningar omedelbart. DN har tagit del av ett internt mejl som skickades från polisens säkerhetsavdelning under tisdagen med rubriken: ”Inga slagningar, alla slagningar stoppas”.
Orsaken är att Polismyndigheten har upptäckt att de slagningar som myndighetens egen säkerhetsavdelning gör för att kontrollera personalen, kan bryta mot lagen. ”Det råder stor osäkerhet gällande vilka slagningar som får göras avseende personalsäkerhet”, står det i mejlet.
Alla som går polisutbildningen eller ska anställas på Polismyndigheten är placerade i säkerhetsklass och ska säkerhetsprövas. Det är en kontroll för att undersöka om en person är pålitlig och lojal med polisens verksamhet. Kontrollen består av två delar: en grundutredning med intervju som arbetsgivaren gör, och slagningar i olika register som Säkerhetspolisen gör.
Men mejlet som nu har skickats ut visar att Polismyndigheten även har gjort egna slagningar på personal.
DN har talat med flera uppgiftslämnare som bekräftar att det görs slagningar i polisens interna register när någon ny är på väg in.
– Vi har länge jobbat i en gråzon, säger en av dem.
Nu ska en utredning klargöra vilka slagningar polisen får och inte får göra. Utredningen ska göras av Polismyndighetens rättsavdelning och har ”högsta prioritet” står det i mejlet: ”Arbetet kommer att ske skyndsamt”.
DN har sökt Polismyndigheten och fått ett skriftligt svar via presstjänsten.
Där bekräftas att alla sökningar i samband med personalsäkerhetsprövningar stoppas. Presstjänsten skriver också att myndighetens säkerhetsavdelning har polisanmälts:
”en polisanmälan har upprättats gällande huruvida säkerhetsavdelningen kan ha gjort olovliga slagningar i polisiära it-system.”
En förundersökning pågår vid Polisens avdelning för Särskilda utredningar.
Polismyndigheten har press på sig att växa snabbt. DN har tidigare rapporterat om hur det har lett till brister i säkerhetsprövningarna. Polisens säkerhetsavdelning hinner inte intervjua alla som ska anställas och därför får andra personer – som endast har en dags utbildning – genomföra dem.
– Chefer och medarbetare känner sig osäkra på hur man ska göra och vad man får fråga vid säkerhetsprövningen, sade Ari Stenman till DN.
Han var polisens säkerhetschef fram till i november i fjol, när han oväntat slutade och gick till ett arbete inom region Stockholm.
Stoppet av slagningar kommer inte att påverka Polismyndighetens möjligheter att kunna anställa ny personal eller antagningen till polisutbildningen, skriver presstjänsten till DN.
Läs mer:
Polisen vill kunna registrera personer som är säkerhetsrisker
Polisens säkerhetssamtal: ”Kan vi lita på dig?”