Det var i september förra året som två poliser vid enheten för brottsoffer- och personsäkerhet, Bops, åtalades för tjänstefel. I stämningsansökan framgår att poliserna, en kvinna och en man som båda är i 55-årsåldern, ska ha försökt pressa en 28-årig kvinna att hålla fast vid falska anklagelser som våldtäkter som hon tidigare hade riktat mot en man.

Poliserna ska bland annat ha beskrivit mannen som en mycket farlig brottsling och en ”rovdjursstalkare”. Utredningen visade dock senare att anklagelserna mot mannen inte kunde stämma, bland annat med hänvisning till att mannens användning av mobil och bank-id kunde ge honom alibi.

Misstankarna riktades då i stället mot den 28-åriga kvinnan, för falsk beskyllning. När denna misstanke framkom ska de två poliserna ha tagit kontakt med den aktuella åklagaren i ärendet och försökt påverka rättsprocessen, enligt åtalet.

Den 28-åriga kvinnan dömdes senare för falsk tillvitelse och grov falsk beskyllning till nio månader i fängelse, och i tingsrättens dom beskrivs polisernas beteende som ovanligt:

”Att två företrädare för Polismyndigheten, inom ramen för sin tjänstgöring, agerar på detta sätt är minst sagt häpnadsväckande”, står det i domen.

Efter att domen hade överklagats till hovrätten kom även den högre instansen fram till samma beslut i en dom den 28 februari i år.

Nu står det klart att de båda poliserna även riskerar att få sparken. I yttranden från Polismyndighetens ansvarsnämnd den 21 mars framgår att ”det mesta talar för att” poliserna kommer att skiljas från sina anställningar om de döms för uppsåtligt tjänstefel. Om de däremot bara skulle dömas för oaktsamt tjänstefel får de behålla sina arbeten.

Rättegången mot de båda poliserna inleds i juni vid Södertörns tingsrätt. Båda poliserna förnekar brott.

Share.
Exit mobile version