DN granskade i höstas fallet med Stefan, en kriminalvårdare som blev falskt anklagad för att ha utsatt en kvinnlig kollega för våldtäkt. Han pekades ut som psykopat och rovdjur.

Kvinnan dömdes i domstol för grov falsk beskyllning. I efterspelet till den rättsprocessen åtalades sedan två polisinspektörer vid Bops, polisens sektion för brottsoffer- och personsäkerhet, för tjänstefel.

Poliserna är en 55-årig kvinna och en 53-årig man. De – som fått uppdraget att skydda kvinnan – anklagades för att på otillåtna sätt både ha försökt påverka en åklagare och hjälpa kvinnans försvarsadvokat.

Kammaråklagare Anton Tunving var den som utsattes. Han beskrev det i förhör som att poliserna vid Bops ”slagit sig in med murbräcka” i utredningen för att han inte skulle rikta anklagelser mot kvinnan, utan i stället fortsätta utreda Stefan.

Södertörns tingsrätt dömer nu de båda poliserna för tjänstefel i ett fall. De frias från anklagelsen om otillåten hjälp till kvinnans försvarsadvokat, men bedöms skyldiga till att ha försökt påverka Anton Tunving och hans beslut.

Enligt domstolen råder det inga tvivel om att påverkansförsöket varit medvetet.

”Deras agerande har varit klart skadligt för förtroendet för Polismyndighetens verksamhet. Gärningen kan inte anses som ringa”, står det i domen.

Polisinspektörerna – som hela tiden nekat till brott – döms till villkorlig dom.

I och med domen löper de stor risk att förlora sina jobb. Polismyndighetens ansvarsnämnd yttrade sig tidigare i år med anledning av åtalet. Den skrev att ”det mesta talar för att” polisinspektörerna skiljs från sina anställningar vid en dom för uppsåtligt tjänstefel.

– Jag är glad för att rättvisan till slut kom ikapp. Jag har tappat förtroendet för hela rättssystemet i Sverige efter att ha blivit utsatt för det här. Hela mitt liv blev omkullkastat, säger Stefan till DN, efter att domen fallit.

DN:s granskning visade att ytterligare två åklagare, som även de tvivlat på anklagelser mot Stefan, utsattes för påstötningar att utreda honom hårdare. Även polisens egen människohandelssektion menade att poliserna vid Bops försökt påverka deras arbete.

Kvinnan som anklagade Stefan för brott dömdes först i tingsrätten till nio månaders fängelse. Påföljden ändrades emellertid till skyddstillsyn av Svea hovrätt.

DN har utan resultat sökt polisernas försvarare. Bops vill inte kommentera domen mot poliserna då den eventuellt kommer att överklagas, meddelar polisens mediecenter i region Stockholm.

Fotnot: Stefan heter egentligen något annat.

Fakta.Detta har hänt.

● År 2022 anklagade en kvinnlig kriminalvårdare en manlig kollega för bland annat våldtäkt. Hon fick skydd av Bops, polisens sektion för brottsoffer- och personsäkerhet.

● Anklagelserna ledde till en internutredning inom Kriminalvården och flera polisutredningar. Mannen satt anhållen under drygt ett dygn, i april 2022.

● Samtliga utredningar lades ned. I stället blev kvinnan, 2023, misstänkt för grov falsk beskyllning.

● Hon dömdes, i september 2023, till nio månaders fängelse i Södertörns tingsrätt. Svea hovrätt ändrade i februari 2025 påföljden till skyddstillsyn.

● När kvinnan dömdes i tingsrätten pekade domstolen ut två polisinspektörer vid Bops, och menade att deras agerande under rättsprocessen varit ”minst sagt häpnadsväckande”,

● Avdelningen för särskilda utredningar vid polisen utredde de båda polisernas agerande. De båda åtalades i början av september 2024, misstänkta för tjänstefel.

● Den 17 juni 2025 dömdes de båda polisinspektörerna till villkorlig dom. De riskerar att förlora sina jobb vid Polismyndigheten.

Share.
Exit mobile version