Fakta.Portal

Adress: Sankt Eriksplan 1, Stockholm.

Tel: 08-30 11 01.

Hemsida: www.portalrestaurant.se/

Öppet i sommar: Tis–lör 17-23.

Prisklass: Mellan.

Vad kännetecknar egentligen en modern krogklassiker?

Förstklassiga, lokala råvaror? Säsongsbetonade menyer? Förmågan att uppdatera klassiska rätter med modern tvist? Kontakt med den kulinariska historien? Mondänt och mysigt på samma gång? Avslappnad och inbjudande atmosfär? Stilren, sober och sofistikerad scenografi? En imponerande vinlista? Personlig och kunnig service?

En restaurang som uppfyller alla dessa kriterier är Portal som öppnade för åtta år sedan då Klas Lindberg tog över den gamla thaikrogen i det anonyma hörnet mellan Torsgatan och St Eriksplan, ett stenkast från Bonniers Konsthall. Förutom en Årets kock-titel (2012) i bagaget, hade han jobbat på trestjärniga krogen L’Arpège i Paris och basat för Nobelbanketten. 2016 öppnade han eget och bara ett halvår senare belönades Portal med DN:s krogpris Gulddraken i mellanklassen:

”Mat, miljö, service, stämning. Allt är på topp i denna vackra och välkomnande restauranglokal. Matlagningen är chosefri men av högsta klass samtidigt som miljön varken kräver slips eller aftonklänning. Hit går vi med barn, svärföräldrar, vänner och på dejt – och vi kommer mer än gärna tillbaka, igen och igen”, löd motiveringen. Efter många besök under åren kan Krogkommissionen konstatera att den håller.

Det nya kan vara spännande, men det finns också en särskild njutning i att återvända till favoriter som lever upp till sitt rykte. Den intilliggande Vinbaren (som öppnar 15 augusti efter sommaruppehåll) bidrar till att göra hörnet mellan St Eriksplan och Torsgatan till en social hotspot för många fler än de som läser Mitt i Vasastan. Det är en krog som både fungerar som affärskrog (prisad av DI), för kompisgäng och romantiska middagar.

Lindberg är en krögare med tydlig mission. På hemsidan står den stolta programförklaringen ”Stockholm är nationalscen i Sverige för gastronomi. Det är vår uppgift här att visa upp råvarorna från alla delar av Sverige på våra tallrikar”.

I det perspektivet är det aldrig fel att öppna med signaturrätten ”Love stew” (185 kr) som föddes 2012 när Klas Lindberg hade vunnit ”Årets kock” och skulle ut på Europaturné med en rätt som representerade hela vårt avlånga land. Glöden inte har falnat i Lindbergs kärleksgryta på löjrom från Bottenviken, lenrimmad regnbågslax, luftig och smakrik äggkräm, glaserad småpotatis med brynt smör och dill.

Läcker svensk comfort food som med fördel sköljs ner med ett glas extra torr premier cru-champagne från André Jacquart (160 kr). Smakerna sitter, även om inte själva presentationen är fullt lika perfekt som när Lindberg demonstrerar sin älsklingsrätt i en video på hemsidan.

Fortsättningen på en middag på Portal kan se ut så här:

Hängmörad mjölkko (2:50 kr/gr) är biff från lyckliga låglandskor som betat i Småland, kockens hemlandskap. Biffen erbjuds i olika vikter för dagen som står angivna på griffeltavlan. En rätt som kräver både hyfsad plånbok och lite framförhållning eftersom tillagningen tar en halvlek av en fotbollsmatch. Därefter kommer den fint brynta kossan in för att trancheras vid bordet i lagom tjocka skivor av rött kött som tagit smak av fettkappan. Serveras med potatiskaka, steksky och vårgrönt i form av sparris, ugnsbakade tomater, salladslök och sockerärtor.

Kvällens hantverksost (110 kr) kan till exempel vara Sörmlands Ädel, en prisad blåmögelost på pastöriserad komjölk. Vi gillar också kvällens dessert – klassisk småländsk ostkaka med rabarberkompott och diplomatkräm (125 kr).

Vinlistan är imponerande, mycket välkomponerad med ett brett urval av högkvalitativa viner från hela världen – från exklusiva champagner till svenska viner även om fokus ligger på klassiska europeiska vinregioner – Bourgogne, Bordeaux och Rhônedalen i Frankrike, samt Piemonte och Toscana i Italien.

Även i detta trygga vattenhål finns plats för överraskningar. Om man har tur får man en underhållande kypare som med lakonisk humor och stor kunnighet tar sällskapet genom måltiden. Det visar sig snart att han har en masterplan. För den som har bristande impulskontroll kan det lätt bli ett äventyr som involverar champagnedrinkar med den franska örtlikören Chartreuse …

Läs mer:

Läs fler av Krogkommissionens tester

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version