Den mest positiva utvecklingen under förra kvartalet fanns hos handeln och hushållen, som ligger något över det historiska genomsnittet.

– Det innebär att vi nu befinner oss i en positiv trend. En stark bidragande faktor är såklart att inflationen tydligt vikt ner, vilket gjort det möjligt för Riksbanken att sänka styrräntan, säger Carl Bergkvist på Stockholms handelskammare. Fyra gånger per år läser de av det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Stockholms län.

Den positiva trenden dämpas dock av ett mer dystert stämningsläge i byggsektorn och tillverkningsindustrin, som båda har försämrats sedan föregående kvartal. Men en övervägande del av näringslivet ser mer positivt på utvecklingen framöver.

Näringslivet i stort fortsätter att dra ner på personalstyrkan, med störst fall i byggsektorn, men bygg och handeln är försiktigt positiva om förväntade nyanställningar. Resten av näringslivet är inte lika optimistiska, och förväntar sig att dra åt svångremmen lite till.

– Byggsektorn har det tufft, bostadsbyggandet har inte kommit igång än, säger Carl Bergkvist.

Den statliga utredningens förslag om lättnader i amorteringskraven och höjt bolånetak kommer att öka efterfrågan på nya bostäder, menar han.

– Men frågan är om och när förslagen blir verklighet, det kan dröja till slutet av 2025 eller början av 2026. Just nu är det räntesänkningarna som är nyckeln – och att inflationen inte sticker i väg igen.

I byggsektorn drivs pessimismen framför allt av ett minskat rapporterat byggande under kvartalet och en försämrad orderstock. Enligt byggföretagen beror det på otillräcklig efterfrågan och finansiella restriktioner. Men de tror på ett något bättre läge nästa kvartal.

Det är fortsatt så att stämningsläget är bättre hos företag som sysslar med anläggningsverksamhet medan husbyggare är mer pessimistiska.

Handeln ser ljust på framtiden. Förbättrade försäljningsvolymer under kvartalet och höga förväntningar på försäljningen nästa kvartal ligger bakom.

Livsmedelshandeln var den delbransch som gick starkast under kvartalet medan motorfordonshandeln stod för den svagaste utvecklingen.

Hushållen är mer positiva än tidigare både till sin egen ekonomi och till Sveriges ekonomi i stort.

– De känner framför allt en större tilltro till Sveriges ekonomi. Räntesänkningar och att priserna inte stiger lika mycket nu märks inte fullt ut i folks plånböcker än. Men om utvecklingen fortsätter kan läget i hushållens ekonomi närma sig normalt framåt våren om vi har tur, säger Carl Bergkvist.

Läs mer: Konkurserna minskar – ”tillfällig lättnad”

Fakta.Stockholmsbarometern

Stockholmsbarometern läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Stockholms län.

Barometern tas fram av Stockholms handelskammare fyra gånger per år i samarbete med Konjunkturinstitutet.

Stockholms handelskammare ansvarar för analys och kommentarer.

Share.
Exit mobile version