– Om man bara läser tidningarnas rubriker får man lätt uppfattningen att allt är ett fullständigt misslyckande när det handlar det akuta läget för jordens biologiska mångfald, livsmiljöer som skövlas och arter som utrotas, säger biologen Penny Langhammer, forskare vid Arizona State University samt verksam inom naturvårdsorganisationen Rewild i USA.

– Det är ingen tvekan om att läget är oerhört allvarligt. Men man får inte glömma bort att titta på hela bilden. Vår studie visar tydligt att de allra flesta insatser som görs för att skydda arter och återställa natur är effektiva och ger bra resultat. Det gäller över hela världen. Så vi vet vad som fungerar. Utmaningen är att arbetet måste skalas upp kraftigt.

Tillsammans med en stor internationell forskargrupp har hon analyserat nästan 1 500 olika vetenskapliga studier som har utvärderat åtgärder för att skydda den biologiska mångfalden sedan 1890-talet och framåt. Efter den första granskningen återstod 186 studier, som uppfyllde forskarnas krav på hög kvalitet och som delades in i sju olika grupper. Forskarnas genomgång publiceras nu i Science.

Förutom välbekanta åtgärder som att skydda naturområden, minska utsläpp av miljögifter, återskapa eller förhindra förlust av viktiga livsmiljöer och bekämpa främmande invasiva arter omfattas även försök att ställa om till mer hållbara metoder för fiske, skogsbruk och jordbruk.

– Det är en mycket viktig poäng med den här studien, att den betonar att det inte bara handlar om att skala upp traditionellt skydd av naturområden, utan kanske främst om en storskalig omställning inom flera sektorer till att nyttja arter och ekosystem utan att det går ut över den biologiska mångfalden, säger Torbjörn Ebenhard.

– Annars kunde slutsatsen lätt bli att det räcker med att skapa fler naturreservat för att rädda världens biologiska mångfald. Men det är omöjligt att skala upp i den omfattningen som behövs, för vi har så många andra konkurrerande intressen i samhället. Vi kan inte ha naturreservat överallt.

Han är forskningsledare vid Sveriges lantbruksuniversitet och har tidigare under många år varit förhandlare inom FN:s konvention för biologisk mångfald. Han har inte medverkat i den nya studien.

– När det gäller hållbart nyttjande är det viktigt att inte bara titta på den art som man utnyttjar, utan även alla andra arter som påverkas av verksamheten. Inom skogsbruket kan man till exempel inte nöja sig med att vi nu har mer gran och tall än vi någonsin har haft tidigare, utan det handlar om alla de arter som är beroende av skogen som livsmiljö.

– Och likadant i havet. Om man bottentrålar och gör enorm skada på bottenfaunan, men inte tar upp mer fisk än vad som bedöms vara hållbart, så är det ju inte ett hållbart nyttjande, säger Torbjörn Ebenhard.

Ungefär två tredjedelar av de åtgärder som har utvärderats i den nya studiegenomgången har lett till en tydlig förbättring av den biologiska mångfalden, jämfört med motsvarande kontrollområden. Men i några fall har naturvårdsinsatserna lett till en försämring.

– Ett projekt där man försökte plocka bort invasiva alger vid kusten utanför Indien ledde till exempel till att algerna bröts sönder i småbitar och på så vis började sprida sig över ett större område, säger Penny Langhammer.

– Men nu har det utvecklats andra sätt att ta bort algerna. Därför är det viktigt med sådana här utvärderingar, så att metoderna hela tiden kan förbättras.

Fakta.Sju typer av naturvård

Studien i Science har grupperat de utvärderade naturvårdsinsatserna för att bromsa förlusten av biologisk mångfald i sju kategorier:

1. Skapa och förvalta skyddade naturområden (till exempel naturreservat och nationalparker)

2. Andra åtgärder för att förhindra förlust av viktiga livsmiljöer (till exempel återställa vattendrag)

3. Hållbart nyttjande av arter (till exempel vetenskapligt baserade fiskekvoter)

4. Hållbart nyttjande av ekosystem (till exempel omställning av skogsbruk så att färre ytor kalhuggs och mer död ved och lövträd lämnas kvar)

5. Minska utsläpp av föroreningar och miljögifter (till exempel skärpta regler för bekämpningsmedel som skadar pollinerare)

6. Bekämpa och minska förekomst av främmande invasiva arter (till exempel jakt och skärpta regler för införsel av främmande växtarter)

7. Anpassning till klimatförändringar (till exempel gynna mångfald av arter som ger robusta ekosystem, i stället för monokulturer som är extra sårbara och ger mindre variation av livsmiljöer)

Källa: Science (The positive impact of conservation action, 2024), SLU

Fakta.Människans påverkan på jordens livsmiljöer

● Ungefär 40 procent av jordens landyta används av människan för åkerbruk eller bete.

● Totalt finns cirka 64 miljoner kilometer vägar på alla kontinenter, som avgränsar och skär av naturliga livsmiljöer.

● Sedan 1990 har ungefär 129 miljoner hektar skog försvunnit och avskogningen fortsätter med omkring 74 400 kvadratkilometer per år.

● Färre än 40 procent av alla floder i världen flyter fritt, utan fördämningar.

Källa: SLU

Fakta.Världens länder överens om mål

● 2022 enades världens länder inom FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD) om ett nytt ramverk (GBF) för hur jordens arter, ekosystem och livsmiljöer ska skyddas och bevaras till framtida generationer.

● Ramverket innehåller fyra övergripande mål som ska nås till 2050, samt 23 så kallade åtgärdsmål som ska uppnås senast 2030.

● De övergripande målen handlar i korthet om att hejda och vända förlusten av biologisk mångfald, att nyttja arter och ekosystem hållbart, att säkerställa en rättvis fördelning av nyttan samt att ta fram en gemensam finansiering för detta.

● Åtgärdsmålen anger gränser, regler och specificeringar för hur de fyra huvudmålen ska uppnås och handlar bland annat om att effektivt skydda och sköta 30 procent av världens land- och vattenområden, att minska matsvinnet med hälften, reducera förekomsten av invasiva främmande arter, minska övergödning samt halvera risken med bekämpningsmedel och farliga kemikalier.

Källa: CBD, SLU

Läs mer:

Världens länder har enats om räddningsplan för naturen

Därför är betesdjur bra för biologisk mångfald

Jörn Spolander: Varning för vilseledande vargrapportering

Share.
Exit mobile version