Ett av president Trumps första beslut blev att USA, för andra gången, lämnar Parisavtalet som är fundamentet för det internationella klimatarbetet. Det gör Sveriges klimatminister djupt bekymrad.

– USA är världens näst största utsläppare, de har en tung diplomatisk roll i de här förhandlingarna för att hålla Indien och Kina kvar vid bordet. Så det är så klart oroväckande, säger Romina Pourmokhtari (L).

Hon anser att EU i det här läget måste axla ett större ansvar.

– Vi måste absolut ta ett kliv framåt. Det viktigaste för EU blir att ta ledarskapet i den diplomatiska rollen i de internationella förhandlingarna. Vi måste också visa att vi är ekonomiskt framgångsrika tack vare, och inte trots, klimatomställningen och på så vis inspirera andra länder.

Romina Pourmokhtari påpekar att mycket av klimatpolitiken i USA avgörs på delstatsnivå. Den politiken kan fortsatta vara progressiv även när det sker en kursändring i Vita huset. Sverige har ett samarbete med amerikanska delstater som grundlades av dåvarande klimatministern Isabella Lövin (MP) under Trumps förra presidentskap. Sådana avtal finns med Kalifornien och delstaten Washington.

– Vi kommer självklart behöva växla upp det arbetet och höja vår förmåga att bidra till minskade utsläpp i USA. Det kan också de svenska företagen bidra till genom att exportera rena varor och tjänster, säger Romina Pourmokhtari.

Måste inte EU och Sverige skärpa sina klimatmål ännu mer nu när USA inte tänker bidra lika mycket till att minska de globala utsläppen?

– Vi har väldigt starka mål och många länder har utmaningar i att nå dem, även Sverige. Fokus nu måste vara på att nå våra mål och att exportera dem. Jag kan smälla upp hur många vindkraftsverk som helst men om Kina samtidigt bygger kolkraftverk så har vi inte stoppat den globala uppvärmningen, säger Romina Pourmokhtari.

Enligt Parisavtalet ska ambitionen vara att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Är det överhuvud taget möjligt utan att USA deltar?

– Alltfler menar att det är osannolikt. Det är förstås väldigt oroväckande att när vi har ett år bakom oss med den högsta uppmätta temperaturen, så lämnar världens näst största utsläppare Parisavtalet.

Share.
Exit mobile version