Det är en ytterst ovanlig stämning som Stockholms tingsrätt valt att utfärda.
Katolska kyrkans ledare i Sverige – kardinal Anders Arborelius, tillika biskop i Stockholms stift – har nu fem veckor på sig att svara tingsrätten. Frågan gäller varför prästen, som länge verkat i Västsverige, ska vara avstängd – så kallad kanonisk suspension.
I det dekret som Arborelius utfärdade 10 november hävdar han att prästen inte ”kunnat fullfölja” den rehabiliteringsplan som utfärdades i januari i fjol och att det finns ”brister” i prästens pastoralförmåga.
Men kardinal Arborelius anser också att prästen ”inte till fullo respekterat förbudet att arbeta pastoralt med barn och ungdomar som jag ålade honom”.
Bakgrunden är att han 2022 beslöt att prästen inte ska bedriva något pastoralt arbete ”med barn och ungdomar i vårt stift”.
Dekretet kom efter en anmälan ”med anklagelser om en högst olämplig emotionell bindning”, som följdes av en varning. I SVT påpekar dock kyrkans barnskyddsombud Björn Håkansson att anklagelserna inte handlar om sexuella övergrepp.
Några månader senare, i oktober 2022, entledigades prästen från ordinarie tjänst.
Det är alltså dessa beslut prästen vill få ogiltigförklarade av Stockholms tingsrätt.
Genom sin advokat Andreas Karlgren begär prästen 190 000 kronor i skadestånd och att bli återinstallerad med tidigare befogenheter.
Han begär också att det katolska stiftet ska betala 50 000 kronor i skadestånd för att ”offentligt utpekat honom som brottslig eller klandervärd.”
Utöver att gå till svensk tingsrätt har prästen också vänt sig direkt till påven i Rom, till det så kallade Klerusdiskasteriet, med en begäran om att omedelbart upphäva avstängningen.
Kardinal Arborelius svarade raskt att hans dekret står kvar. Han noterade visserligen att suspenderingen att fungera som präst delvis hävs under överklagandetiden – men underströk att prästen fortsatt inte får viga par och inte heller använda tjänstebilen.
På DN:s fråga om varför de vänder sig till domstol svarar advokat Andreas Karlgren:
– Min huvudman och jag har under mer än två år försökt ha en dialog med stiftet. Dels för att få veta vad man menar att min klient gjort fel och för att kunna bemöta detta. Dessvärre har stiftet i princip vägrat att ha någon sådan dialog med oss.
Vilket skriftligt underlag har ni fått till besluten?
– Vi har i mycket ringa omfattning fått några skriftliga underlag eller någon bevisning som vi kunnat bemöta. Samtidigt sprider stiftet olika rykten som gör att personer antar det värsta om honom.
I rehabiliteringsplanen hänvisas till kända fall där ”starka och karismatiska personligheter haft en tendens att binda yngre eller svagare personer till sig emotionellt”. Hur ställer sig din klient till det?
– Han vill gärna försonas med de som upplevt sig vara sårade av honom.
– Det är klart att det säkert finns saker som han borde gjort annorlunda. Men han håller inte alls med om att han har någon sorts patologisk problematik. Han tar gärna emot varje form av hjälp för att kunna läka både sig själv och relationen med andra berörda.
Katolska kyrkans kommunikationschef Kristina Hellner säger till DN:
– Vi kan inte kommentera saken eftersom det är ett personalärende. Nu får processen ha sin gång eftersom det lämnats in en stämningsansökan.