Under årsstämman talade Li Shufu inte bara till besvikna aktieägare, utan mötte också frågor om hur jobben kan påverkas av Trumps tullsmäll, bristen på fria aktier att handla och utebliven utdelning.

Platsen där han under eftermiddagen satt på scenen var Volvohallen med sitt tidstypiska kupoltak på legendariske Volvo-vd:n Gunnar Engellaus väg i Torslanda.

På borden utanför konferenssalen kaffe och kanelbullar. Och utställningsexemplar av – den den kraftigt försenade – premiummodellen EX90.

Tradition skulle markeras i en dramatisk tid.

I kallelsen till årsstämman använde Volvo Cars huvudägarens ”internationella” namn först i förslaget till ny styrelse, Eric Li, medan hans kinesiska, Li Shufu, nämndes inom parentes. Samma form av presentation gällde styrelseledamoten Daniel Li, koncernchef i Geely Holding, som äger 79 procent av Volvo Cars aktier.

Men kallelsen hade hunnit bli inaktuell. Där listades att Jim Rowan föreslås väljas om i styrelsen, men i söndags skickades pressmeddelandet ut om att skotten ersätts som vd av sin företrädare Håkan Samuelsson.

Där stod också att Samuelsson på årsstämman ”kommer att föreslås som ny ledamot i Volvo Cars styrelse”. Det är i Volvos tradition att vd:n också har en stol i det rummet.

Mindre normalt var att valberedningen hade rundats, eller glömts bort, det framgick indirekt av ett nytt pressmeddelande som skickades ut två dagar senare där valberedningen skrev att den också ”bedömer det lämpligt att föreslå Håkan Samuelsson” som ledamot.

Det är nämligen valberedningens uppdrag att föreslå styrelseledamöter och i ett sms till Dagens industri skrev dess ordförande Tom Johnstone att det inte borde ha nämnts något om Samuelsson i första pressmeddelandet. ”Våra rutiner har stärkts för framtiden”, skrev Johnstone också.

I samma artikel uppgav en företrädare för Volvo Cars fjärde största ägare, pensionsjätten Alecta, att de uppfattat att förslaget om att välja in Samuelsson ”kommer från huvudägaren Li Shufu”.

Det är nu snart 13 år sedan Håkan Samuelson första gången utsågs till chef för den göteborgska industrijuvelen. Då hade Li Shufu hunnit vara Volvo Cars huvudägare i två år.

Men särskilt frekvent besökare på styrelsemöten eller årsstämmor i Göteborg har Shufu inte varit. I fjol närvarande han på tre av 17 möten och när han på torsdagen stegade in i Volvohallen var det hans första framträdande på en årsstämma sedan 2021.

Närvarobristen hade i år fått föreningen Aktiespararna att uppmana honom att kliva av som ordförande om han inte skulle delta den här gången heller. Men för en dryg vecka sedan fick föreningen svaret att han nu skulle komma.

När han stegade nerför trappan intill Håkan Samuelsson från styrelselunchen till stämmolokalen vinkade han till kamerorna men gav inga kommentarer. I talet bemötta han ändå klagomålen indirekt:

– Jag har länge haft en kontinuerlig och nära kontakt med Volvos ledningsgrupp, och det är tredje gången på de senaste fyra månaderna som jag besöker Göteborg, sa han från talarstolen.

I spekulationerna om varför Li Shufu för omgivningen och bara fyra dagar före årsstämman överraskade med att byta ut Jim Rowan mot det välkända och vad som uppfattas som säkra bilindustrikortet Håkan Samuelsson, har många pekat på det brutala fallet för aktien.

Sedan våren 2022 har den sjunkit med 75 procent, och med hela 24 procent enbart senaste månaden, förstås påskyndat av Donald Trumps tullbesked.

I ett läge när marken gungar är det alltså den 61-årige kinesiske huvudägarens förhoppning att Samuelsson ska förmå vända på aktievärdet, som för 168 000 övriga ägare blivit en djup besvikelse. Någon omedelbar rekyl uppåt av blotta beskedet om vd-bytet har dock inte kommit.

Men själv, uppger amerikanska tidskriften Forbes, står Li Shufu ekonomiskt fortsatt stadigt. Med motsvarande kring 160 miljarder svenska kronor i personliga tillgångar håller han 132:a plats på globala rikemanslistan.

Men där ingår långt mer än Volvo. Exakt hur Li Shufus företagsgrupp och ägande ser ut är det få som har insyn i.

Hans stora inflytande i Göteborg behöver dock ingen tveka om. Utöver Volvo Cars är hans Geely huvudägare i Polestar med huvudkontor några hundra meter från Volvo Cars i Torslanda. Och Geelys andra elbilsmärke Zeekr säljer in sig som ”Designed in Gothenburg, Sweden”.

När kritiska röster höjts i Göteborg om riskerna för staden när dess största privata arbetsgivare har en huvudägare som också är knuten till kinesiska staten brukar det hänvisas till att bondesonen Li Shufu, utöver att vara framgångsrik affärsman, också är ledamot av 14:e nationella kommittén för kinesiska folkets rådgivande konferens där ordföranden är en av kommunistpartiets ledande ideologer.

Till den samlade bilden hör också att Kinas nuvarande president Xi Jinping själv var på plats i Göteborg när Li Shufus och Geelys köp av Volvo Cars för 13 miljarder blev klart 2010.

De pengarna har Li Shufu fått igen. Trots börsraset: Rekordförsäljningen i fjol på 763 000 bilar gav en vinst på 22 miljarder och i nettokassan ligger 27 miljarder.

Share.
Exit mobile version