”Stäng av ugnarna så fort som möjligt och släck belysningen!”

Tidigt i onsdags ringde telefonen på Limhamns Bageri och café i Malmö. Det var bagaren Emilia Blixts mamma.

Några timmar senare har Emilia Blixt tänt levande ljus i cafédelen. Stenugnen har släckts för dagen, trots att hon egentligen hade planerat för att baka mandelmusslor inför julen.

– Nu får jag göra det en annan dag och försöka förbereda så mycket som möjligt så att de snabbt kan ställas in i ugnen när vi har bakat klart det andra för dagen, säger hon.

På onsdagen blev elpriset under några timmar på sena eftermiddagen 167 gånger högre i södra Sverige än i Norrland, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Under torsdagen väntas elpriset stiga till drygt åtta kronor per kilowattimme i de sydliga elprisområdena SE3 och SE4.

Emilia Blixt tycker att det är ”för jävligt”.

– Varför ska vi ha det så dyrt här nere? Det borde jämnas ut. Höjas lite där uppe och dras ner här. Hela landet måste ju fungera.

Bageriet har funnits i familjens ägo i snart 38 år. Emilia Blixts föräldrar köpte det när hon var fem månader gammal. Tanken är att hon och maken, som också är bagare, ska ta över verksamheten när föräldrarna går i pension.

– Vi vill absolut inte lägga ner, vi har funnits i så många år. Men man vill ju kunna ha en dräglig lön också.

De höga elpriserna är inget nytt för i år. Det har varit samma visa de senaste vintrarna. Och för en elintensiv verksamhet som ett bageri blir det kännbart. Senaste elräkningen låg på runt 17 000 kronor, bara för bageridelen.

Följden av de höga elpriserna blir att konsumenterna drabbas. På senaste har bageriet tvingats höja priset på en limpa bröd med 3-4 kronor, chokladkakor med ytterligare någon krona.

– Alla våra leverantörer har också höjt priserna. Mjölet har gått upp jättemycket på grund av kriget i Ukraina till exempel, choklad och kakao är löjligt så dyrt det har blivit, säger Emilia Blixt.

Några kvarter bort ligger Konditori Katarinas bageri i en industrifastighet. Härifrån levereras dagligen bröd och bakverk till åtta konditorier i närområdet.

– För tre år sedan var elpriset en icke-fråga. Sedan gick våra elkostnader från 200 000 kronor om året till 1,3 miljoner kronor, säger Björn Ljungkvist, produktionschef.

Den här veckans prisnivå har han inte sett på länge. Snittpriset på drygt tre kronor per kilowattimme är ungefär fem gånger så dyrt som de senaste månaderna, säger han.

– Men det som påverkar mest är ju när man jämför sig med ett bageri i Gävle. Man tittar på Tyskland eller Frankrike. Där finns det ett elområde, medan vi i Sverige ska ha olika konkurrensfördel beroende på vilken del vi är i landet. Jag tycker inte att det känns rättvist.

Björn Ljungkvist känner sig maktlös och längtar efter stabilitet.

– I södra Sverige är vi helt beroende på om det blåser eller inte. Blåser det, ja då har vi billig el. Blåser det inte, ja då har vi jättedyr el. Det är precis som att någon sitter och tittar på hur prognosen ska bli framöver och prissätter därefter.

Veckans skyhöga priser påverkar inte verksamheten nämnbart. Orderna ligger där de ligger och utifrån det måste bageriet producera.

– Vissa kör ju efter timpris och sedan bakar man bara när det är billigt. Det kan jag inte, jag måste baka de tiderna det är för att hinna producera allting. Men håller detta i sig kommer vi vara tvungna att justera priserna, säger Björn Ljungkvist.

På Limhamns Bageri och café känner sig Emilia Blixt stressad över att allting nu ”måste släckas ner”.

– Man tappar det här med att hitta på nya grejer. Att man inte kan ha ugnen igång utan vi bakar bara det vi behöver och stänger sedan av. Och förtjänsterna äts upp av elpriserna.

I cafédelen finns ett citat av Charlie Chaplin målat på väggen:

”Inget är konstant i denna värld, inte ens våra bekymmer”.

För bagaren Emilia Blixt är budskapet en klen tröst just nu. På fredag är det lucia.

– Då ska vi baka tusen lussekatter.

Fakta.Elprisernas berg- och dalbana

● 29 oktober trädde en ny EU-modell i kraft som förändrade hur överföringskapaciteten i ledningarna beräknas.

● I grova drag handlar det om hur mycket el som kan gå genom kraftledningarna på en och samma gång, mellan elområden i Sverige och till intilliggande länder.

● En förklaring till de senaste dagarnas prisrally är den starka kopplingen till Tyskland. När elen är dyr där smittar det av sig på priserna i södra Sverige.

● Priskopplingen till Tyskland har funnits så länge vårt elsystem varit sammankopplat med deras, men den har stärkts ytterligare efter att den nya beräkningsmodellen infördes, enligt bedömare.

Läs mer: 20 kronor för en timmes matlagning

Läs mer: Andersson kräver nytt elprisstöd

Share.
Exit mobile version