In i det sista kämpar Region Gotland för att kunna erbjuda gotlänningar och turister akutsjukvård. Normalt växlar man upp, fyller på med extra personal till akuten, vårdavdelningarna och alla vårdplatser hålls öppna. Det behövs då öns sjukvård är anpassad till 60 000 bosatta – en stark kontrast till de hundratusentals turister som vistas där på sommaren.

Men i år larmade personalen redan innan det började. Några har sagt upp sig. Dagen innan midsommar lämnade två chefer in avskedsansökningar med hänvisning till ”situationen på lasarettet”, enligt Hela Gotland.

Samtidigt gick sjukhuset upp i stabsläge.

Bakgrunden är personalbrist som tvingat regionen att dra ned på vårdplatser genom att slå ihop två vårdavdelningar, kirurgi och ortopedi, till en. De två specialiteterna delar nu både lokal och personal – vilket skapat oro i den sammanslagna personalgruppen.

De kan inte varandras patienter, är rädda för att göra fel och det känns patientosäkert.

”Vi har bara slängts in i det här utan introduktion”, skriver en anställd till TT.

Men enligt sjukhuschef Anna-Clara Collén är sommaren inte i fara:

– Vi kommer kunna erbjuda en patientsäker sjukvård till de som behöver. Men vissa av åtgärderna som gjorts påverkar patientsäkerheten negativt.

Färre vårdplatser har också lett till inställda operationer.

”Varje morgon kommer patienter för planerade operationer, som cancer. Men det finns inte plats så de sitter i dagrummet. Efter några timmar får de besked, ingen operation i dag”, skriver den sjukhusanställda till TT.

– Det känns olustigt att behöva acceptera ett minskat antal vårdplatser säger Regina Göbel, ordförande i Gotlands Läkarförening.

Eftersom cancerkirurgi räknas som akutsjukvård kan cancersjuka gotlänningar bli ombedda att åka till Stockholm för operation, om man inte hinner operera dem i Visby, menar Göbel.

Att nu få in ytterligare personal blir svårt. Visby som brukade vara populärt inom bemanningsbranschen nobbas av hyrsjuksköterskor.

– Det lönar sig inte ekonomiskt. Enligt våra beräkningar blir det bara 15 kronor över i timmen kvar när alla omkostnader är gjorda, säger Cecilia Svanlind Thörn från Svensk Konsultsjuksköterskeförening.

– Därtill kommer den höga arbetsbelastningen sommartid.

Share.
Exit mobile version