När den amerikanske advokaten reser till Stockholm för att ta emot nästa års Stockholmspris i kriminologi kommer det vara exakt 40 år sedan han examinerades från juridikprogrammet på Harvard.

Det var en tid då ett nytt narrativ började få fäste i det amerikanska rättsystemet.

– Vi hade kriminologer som hävdade att vissa barn inte var barn. Man stämplade en generation som ”superförövare” och utvecklade en del riktigt dåliga lagar där barn började prövas rättsligt på samma sätt som vuxna, säger Bryan Stevenson.

Efter att ha ägnat sitt liv åt att arbeta mot långa fängelsestraff för barn och unga ser han med oro på hur Sverige antar allt restriktivare åtgärder mot barn och tonåringar som begår brott.

– I stället måste vi fråga hur vi kan förebygga att brott underminerar vår allmänna säkerhet. Fängelsestraff kan vara en del i det, men när det presenteras som det enda botemedlet kan jag berätta för dig, från det amerikanska perspektivet, att det inte fungerar, säger han.

– Vi har en av de högsta fängelsefrekvenserna i världen. Vi har extrema straff, vi avrättar människor, men har fortfarande rekordnivåer av våld i vårt samhälle.

Bryan Stevenson delar priset, som kommit att kallas ”Kriminologernas Nobelpris”, med engelskan Frances Crook. Hon ledde under 35 år världens äldsta kriminalreformorganisation och bidrog till att antalet minderåriga i brittiska fängelser minskade med 85 procent under samma tid.

Hon varnar för att höga straff är ett enkelt drag för politiker som vill verka handelskraftiga.

– Det är vad de faller tillbaka på. Men höga straff är vad jag kallar en ”politikers syllogism”. Vi måste göra något – så vi gör det här, utan att det baseras på forskning eller bevis. Det är billigt, och kontraproduktivt.


Om du skulle skicka människor till ett sjukhus och majoriteten av dem kom ut med värre sjukdomar så skulle du sluta skicka dem dit. Det är samma med fängelser.

Det finns inte ett svar på problemet – utan massor, menar Frances Crook.

– Ni har inte en epidemi av våldsbrott. Det är inte som med covid-19. Man kan inte ge en injektion och säga att det kommer att fungera för alla.

Hon tror i stället på individuella lösningar anpassade efter den enskilda unga brottslingen. Att behandla individer, inte ”fabriksvaror”.

– En tolv, tretton eller fjortonåring begår i normala fall inte ett fruktansvärt brott bara helt plötsligt. De gör det för att de har blivit tillsagda att göra det, för att vuxna kontrollerar dem, eller av andra anledningar. Man måste ta itu med skälet i stället för att bara reagera på problemet.

Det låter dyrt?

Tja, fängelse är väldigt dyrt. Det är det dyraste du kan göra och det är det största slöseriet med pengar, för de flesta kommer ut och begår ett nytt brott och skapar ett nytt offer. Om du skulle skicka människor till ett sjukhus och majoriteten av dem kom ut med värre sjukdomar så skulle du sluta skicka dem dit. Det är samma med fängelser, säger Frances Crook.

Många svenskar skulle nog säga emot, att vi visst befinner oss i något som kan liknas vid en epidemi. Kan du förstå att det finns en desperation?

– Förlåt, men jag tycker att det är rent nonsens. Sverige är inte ett farligt och våldsamt land. Det är ett tryggt, civiliserat land som har särskilda problem, som alla länder har. Politiker utnyttjar vad de ser som en möjlig valvinnare och piskar upp en rädsla. De borde veta bättre, liksom medierna.

När DN når Frances Crook står hon i ett soligt Liverpool. Fiskmåsar skriar i bakgrunden.

– Liverpool är en av de fattigaste städerna i landet och har verkliga problem. Men, du vet, det är underbart här. Det finns ingen epidemi, inte ens i Liverpool, eller i London där jag bor.

Sverige har ingen epidemi. Och svenskarna ska inte låta sig styras som om det vore undantagstillstånd, tillägger Bryan Stevenson.

– När ett land låter sig styras utifrån rädsla och ilska börjar man tolerera saker som man aldrig bör tolerera. Det är så extrema straff och extrem politik blir regeringspolitik, säger han.

Vad kan vi göra i Sverige göra för att inte se barn som ”superförövare”?

– Man måste svara på frågan ”varför”? Varför är barnen beväpnade på gatorna? Jag vet inte för jag är inte där, men när svenskarna har svaret kommer ni att vara i en mycket bättre position för att formulera politik som stoppar den här oroande utvecklingen.

Läs mer:

Bryan Stevenson: ”Slaveriet är slut, men ideologin lever kvar”

Fakta.Stockholmspriset i kriminologi

Priset instiftades 2006 av den svenska regeringen och Torsten Söderbergs Stiftelse. Det anses vara världens största och mest prestigefyllda pris inom kriminologi.

Priset delas årligen ut till en eller flera forskare ”för framstående prestationer inom kriminologisk forskning eller för den praktiska tillämpningen av forskningsresultat för att minska brottsligheten och främja de mänskliga rättigheterna”.

Prissumman är 1,5 miljoner kronor.

Prisceremonin sker i juni 2025 i i Stockholms stadshus och sammanfaller med konferensen Stockholm Criminology Symposium.

Share.
Exit mobile version