I slutet av vårterminen uppmärksammades skolans ledning om anklagelserna mot mannen. Enligt studenterna har han flera gånger uttryckt sig grovt rasistiskt. Han ska även ha beskrivit vita människor som dygdiga och ”hjälpsamma, arbetsamma och lojala” till skillnad från personer från Mellanöstern och Afrika.

”I kalla länder behöver människor jobba och är bra på att röra på sig för att överleva, till skillnad från de varmare länderna”, ska läraren ha sagt, hävdar studenterna.

Tidigare i juli valde lärosätet att skicka ärendet vidare till Statens ansvarsnämnd, San. Ledningen för högskolan bedömde då att det fanns konkreta och underbyggda omständigheter som gjorde att det fanns skäl att pröva om det var aktuellt med en åtalsanmälan mot mannen.

Nu bedömer ansvarsnämnden att så är fallet och har lämnat över ärendet till åklagarmyndigheten, vilket SVT Halland var först att rapportera. Enligt ansvarsnämnden kan professorn ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Nämnden gör ingen ingående prövning av omständigheterna, men konstaterar att uppgifterna från skolan gör att det åtminstone finns skälig misstanke för brott.

Läraren nekar till anklagelserna, som han kallar upprörande och orimliga. Han pekar på att inga studenter uttryckte något missnöje i kursutvärderingen.

– Det är felaktiga anklagelser. Den egentliga nyheten här är att rektorn skickat iväg anklagelser till Statens ansvarsnämnd utan att det finns belägg för dem, säger professorn till DN.

Han anser att högskolan borde ha inväntat den internutredning som pågår. Skolan uppger dock att man inte kunnat vänta med att anmäla händelsen, då det i lagtexten står att händelser där ett brott kan ha begåtts ska anmälas omgående.

– Två studenter har klagat i en klass med fler än 100 personer. Många av de andra stunderna ha skickat intyg där de vittnar om att anklagelserna inte stämmer. De är villiga att ställa upp i rätten, säger professorn som också anser att skolans rektor bör avgå med anledning av hur händelsen hanterats.

Brita Lundh, chef för utbildningsstöd vid Högskolan i Halmstad, säger att den interna utredningen drivs av hr-avdelningen, som dels tittar på anklagelserna mot professorn men också skolans hantering av ärendet. Skolan utreder också ”andra saker” som hänt mellan kollegor och chefer rörande anklagelserna mot professorn.

– Personen själv blir intervjuad, och personer runt honom. Det finns inget slutdatum för när utredningen ska vara klar utan det får ta sin tid så det blir grundligt gjort, säger Brita Lundh.

DN har talat med tre elever som försvarar läraren. De säger sig ha närvarat på samtliga föreläsningar under kursen och de hävdar att läraren aldrig sagt att ”svarta personer är lata och har lägre IQ”, eller något med liknande innebörd inför undervisningsgruppen.

Professorn säger att han ännu inte kontaktats av åklagaren i ärendet.

Fakta.Åtalsanmälan

Enligt Lagen om offentlig anställning (Loa) ska den som är skäligen misstänkt för att i sin anställning ha begått brott anmälas till åtal när det gäller viss brottslighet.

Det gäller tagande av muta eller grovt tagande av muta, tjänstefel eller grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt eller grovt brott mot tystnadsplikt, samt brott som kan antas leda till en allvarligare påföljd än böter.

Statens ansvarsnämnd beslutar om en åtalsanmälan ska göras.

Share.
Exit mobile version