Efter lunchtid på tisdagen landade Donald Trumps äldsta son Donald Trump Jr i grönländska. Den kommande presidentsonen hävdade före sitt besök att han skulle på en ”mycket lång, personlig dagstur”, och inte alls hade några möten inbokade med grönländska regeringsföreträdare.
Samtidigt är det svårt att bortse från att resan sker bara två veckor innan pappa Donald Trump svärs in som USA:s president igen. Redan under sin förra presidentperiod vädrade Trump sina planer på att ”köpa Grönland”, för att nu fyra år senare hota med både ekonomiska och militära konsekvenser om Danmark vägrar möta hans krav.
Danmark har inga som helst planer på att göra sig av med Grönland, och på Grönland växer i stället rörelsen för självständighet. Fram till 1979 var Grönland en dansk koloni och har sedan dess gått allt mer mot ett självstyre.
Enligt Drude Dahlerup, som är dansk-svensk professor emerita i statsvetenskap på Stockholms universitet, försöker USA dra nytta av en redan mycket infekterad relation.
Den danska regeringen ska enligt henne inte ha blivit förvarnad om Donald Trump Jr:s besök, och den grönländska premiärministern Mute Egede ska ha avbokat ett möte med den danska kungen, Frederik X, imorgon onsdag.
– Det är exceptionellt, säger Drude Dahlerup.
Bakom den alltmer känsliga mellan Danmark och Grönland finns en annan mycket uppmärksammad händelse. Under den så kallade spiralkampanjen, som pågick från 1960-talet och i flera år framöver, fick tusentals grönländska kvinnor och flickor spiraler inopererade mot sin vilja av danska läkare. En del ska inte ens ha informerats om ingreppet.
Syftet var begränsa den grönländska befolkningen och minska kostnaden för Danmark, som årligen bidrar med flera miljarder danska kronor till det grönländska samhället. Skandalen fick nytt liv när 140 grönländska kvinnor i våras stämde den danska staten och krävde över 40 miljoner danska kronor i ersättning för den skada de åsamkats.
– Nu kräver Grönland en ursäkt från den danska regeringen och det går man inte med på, säger Drude Dahlerup.
Samtidigt pågår en strid i det danska folketinget, alltså Danmarks riksdag, där Grönland har två representanter. Senast i höstas ombads den grönländska ledamoten Aki-Matilda Høgh-Dam att lämna talarstolen sedan hon vägrade framföra ett anförande på danska, i stället för grönländska.
– Hon krävde simultantolkning men folketinget sade nej. Språket är en viktig kulturell fråga för alla minoriteter, säger Drude Dahlerup.
Hon anser att den danska regeringen varit fullkomligt tondöv. Nu tvingas de spela ett spel med tre spelare: Grönland, Danmark och USA.
– Man borde ha hanterat de här situationerna tidigare.