Trött på att sitta i till synes oändliga möten eller hantera kunder? Det kanske du snart kan slippa genom att skicka din AI-klon. Assistenterna kan redan täcka många grundläggande uppgifter – och utvecklingen går snabbt.

– Om du kan skicka din klon att delta i videomöten och har en AI som e-postar, antecknar från möten och skapar presentationer är det bra. Men vad ska du göra?

Frågan ställs av organisationspsykologen Tomas Chamorro-Premuzic som bland annat gett ut boken ”I Human: AI, Automation, and the Quest to Reclaim What Makes Us Unique”.

I en rapport från 2023 spådde Goldman Sachs att upp mot 300 miljoner jobb skulle kunna påverkas av AI och vissa framtidsprognoser är väldigt dystopiska.

Så kommer AI att ersätta mänskliga jobb och leda till massarbetslöshet?

Det vet vi inte, konstaterar Tomas Chamorro-Premuzic, men pekar på att erfarenheter från tidigare tekniska revolutioner tyder på att vi inte borde oroa oss allt för mycket om utvecklingen går i samma linje.

– AI kommer inte att eliminera så många jobb, men när den väl gör det kommer den att skapa nya i en snabbare och större omfattning. Men de som förlorar sina jobb har inte automatiskt tillgång till de nya jobben så vi behöver omskola och kompetensutveckla dem, säger han.

Här ska tilläggas att Tomas Chamorro-Premuzic även har rollen som global innovationschef på bemannings- och rekryteringsbolaget ManpowerGroup.

Tomas Chamorro-Premuzic ser en stor potential i AI och menar att organisationer och anställda måste lära sig optimera tekniken för att maxa den egna insatsen.

– Den riktiga avkastningen kommer inte komma från AI utan från vad människor kommer att göra med tiden de sparar.

Tanken på att utklassas och ersättas av smarta robotar kan dock få vem som helst att börja svettas. Tomas Chamorro-Premuzic menar dock att vi människor tenderar att vara misstänksamma mot ny teknik – för att sedan anamma det.

– Vi har blivit mindre produktiva sedan smartphones blev allmänt förekommande och det beror på att vi ständigt multitaskar, distraherar oss själva och försöker göra många saker samtidigt.

Han tror att många anställda använder AI i smyg.

– De kanske sparar in 40 procent av tiden, men de springer inte till chefen och säger att de är klara och ber om mer jobb. De är förmodligen på Tiktok eller Instagram i stället.

Företagen och AI

I en undersökning svarade runt 40 000 arbetsgivare, varav 788 i Sverige, på frågor om AI. Närmare hälften av de globala företagen uppgav att de använder det i verksamheten, varav 39 procent i Sverige.

Tre av tio företag uppgav att anställda saknade kompetens. Nästan lika många oroade sig över integritet och regelverk samt upplevde motstånd från medarbetare.

Undersökningen genomfördes av Experis, en del av MansowerGroup, under perioden 1–30 april 2024.

Men hur påverkar det oss som människor, och vår motivation, att överträffas av AI?

En risk är att det gör oss mindre nyfikna och försämrar vårt kritiska tänkande, enligt psykologen.

– Det ser vi redan i Google-generationen. Varför bry dig om att studera om du kommer åt alla svar via nätet? Varför läsa böcker om Chat GPT kan sammanfatta en bok på fem sekunder?

Han ser även en utveckling där tekniken i allt större utsträckning påverkar våra privata relationer, och frågar sig hur lång tid det tar innan vi den helt sköter kommunikationen åt oss.

– Jag tror det finns en poäng i att AI skulle kunna försämra vår mänsklighet eller helt enkelt göra oss lata, självcentrerade och mer partiska.

Han tar rekryteringsbranschen som exempel, där kandidater bygger CV:n med hjälp av AI som sedan snappas upp av AI-rekryterare. Eller chefer som delegerar möten till sina AI-assistenter.

– Var är verkligheten och hur kopplar det här samman oss? I vår strävan att effektivisera jobbet blir vi allt mer som maskiner medan AI blir mer som människor.

Tomas Chamorro-Premuzic menar att vi istället för att förlora mer av vår mänsklighet måste lyfta fram och spela på våra styrkor – som nyfikenhet, kreativitet, inspiration och empati. Inte minst i ledarskapet.

För även om vi sannolikt redan förlorat IQ-striden tror han att vi fortfarande har en chans att vinna när det kommer till det emotionella.

– Människor kommer att lägga så mycket tid på att vara beroende av teknik och även integrera med andra människor genom AI. Jag tror att det kommer att finnas ett ökat behov att ansluta på ett mänskligt plan.

Han spår att lönegapet mellan vissa yrken som AI är bra på kan minska gentemot fysiska yrken som exempelvis sjuksköterskor, lärare och servicepersonal.

– Folk vill inte ha en chatbot för det. Logiskt sett borde det minska skillnaderna i lön och kompensation mellan intellektuella och fysiska och emotionella jobb.

Samtidigt riskerar även utvecklingen att leda till att de rikaste länderna och aktörerna får tillgång till den bästa tekniken. Frågan om AI, och dess tillämningsområden, är geopolitisk laddad och både Kina och USA springer snabbt.

– När något bidrar till tillväxt tenderar det också att öka ojämlikheterna eftersom tillväxten är ojämnt fördelad.

Kan AI påverka arbetstiden då? Den brittiska ekonomen John Maynard Keynes spådde redan på 1930-talet att tekniska framstegen skulle leda fram till 15-timmarsveckor i framtiden.

Så blev det som bekant inte.

– Teknik handlar om att uppnå mer, eller detsamma, med mindre. Det är dumt att tänka att vi alltid måste arbeta samma timmar, men de flesta organisationer mäter fortfarande insats och inte utfall.

I en hypotetisk AI-framtid kanske alla inte ens behöver jobba.

– Frågan är om det har negativa makroekonomiska konsekvenser för ett land eller inte, och om det minskar människors motivation att arbeta, säger Tomas Chamorro-Premuzic och forstätter:

– Jag tror det är svårt för oss att föreställa oss det, men det kan vara så att ett samhälle fungerar även med fler människor som inte arbetar om de kan få ihop det ekonomiskt.

Tomas Charmorro-Premuzic

Tomas Charmorro-Premuzic är organisationspsykolog med fokus på talang, ledarskapsutveckling och gränssnittet mellan människa och AI. Han är professor i affärspsykologi vid University College London och Columbia University samt har rollen som innovationschef på ManpowerGroup. Han har även medgrundat rekryteringsbolagen Deeper Signals och Metaprofiling samt publicerat över 10 böcker, bland annat  I, Human: AI, Automation, and the Quest to Reclaim What Makes Us Unique”

Share.
Exit mobile version