Året lider mot sitt slut. För en stor del av världens befolkning har 2024 präglats av krig och konflikter. Och för många ser nästa år ut att bli ännu värre, varnar biståndsorganisationen International Rescue Committee (Rescue), som inför varje nytt år listar de 20 länder som löper störst risk för en förvärrad humanitär kris.
”Världen står i brand – en daglig verklighet för hundratals miljoner människor och resultatet av en omvärld som är fundamentalt ur balans”, säger Rescues chef David Miliband i ett uttalande.
Högst upp på listan är Sudan, för andra året i rad. Där har inbördeskriget lett till runt 14,6 miljoner internflyktingar. Befolkningen står inför den värsta hungersnödskrisen på årtionden – och bristen på en diplomatisk lösning på konflikten gör att risken för en förödande humanitär kollaps ökar under 2025, enligt Rescue.
Även i de palestinska områdena fortsätter den humanitära situationen att förvärras under 2025, enligt Rescues beräkningar. Sedan Gazakrigets start har israeliska attacker lett till tiotusentals personers död och ännu har ingen vapenvila uppnåtts mellan Israel och den terrorstämplade rörelsen Hamas, som styr i Gaza.
Risken är dessutom stor för att den pågående utbredda hungersnöden i området övergår till en svältkatastrof under 2025. Palestina är nummer två på Rescues lista över länder som löper risk för en förvärrad humanitär kris under nästa år.
Trea på listan är Myanmar. Där har närmare 900 000 människor tvingats fly sina hem efter att konflikten förvärrats under 2024. Nästa år väntas den humanitära krisen bli ännu värre.
”Detta är en trend som vi måste ta itu med av moraliska och strategiska skäl. Det moraliska skälet handlar om att vi har mer resurser än någonsin tidigare och dessa måste användas för att hjälpa världens mest utsatta. Det strategiska skälet är att problem som börjar i Sudan eller Syrien inte stannar där – instabiliteten sprider sig”, säger David Miliband i uttalandet.
Fakta.Länderna som löper störst risk för förvärrad humanitär kris 2025:
1. Sudan
2. Palestina
3. Myanmar
4. Syrien
5. Sydsudan
6. Libanon
7. Burkina Faso
8. Haiti
9. Mali
10. Somalia
Källa: International Rescue Committee