En känsla av att mattan plötsligt rycks undan. Att förlora jobbet betyder för många att den tidigare inrutade tillvaron byts ut mot en kanske skrämmande och osäker framtid.

– De går igenom en kris där de inte vet hur de ska gå vidare, och upplever först ångestkänslor av det oförutsägbara som har hänt. Många upplever också ilska över att de inte längre har någon kontroll över den situation de befinner sig i, säger Betti Lukic.

De mest akuta frågorna för den som just har förlorat sitt jobb kretsar oftast kring hur beskedet kommer att påverka vardagen. Huvudet snurrar av frågor kring praktiska detaljer som hur hyra och andra utgifter ska kunna betalas.

Men många människor som har förlorat arbetet vittnar också om att de känner skuld och skam över att inte längre ha ett jobb att gå till, enligt Betti Lukic.

– Det är väldigt vanligt bland de personer jag möter. De känner sig mindre värda när de inte längre har ett jobb, eftersom de känner att de vill kunna bidra till samhället, säger hon.

Många känner sig också orättvist drabbade. Betti Lukic menar att det då är viktigt att använda sig av strategier för att acceptera att man faktiskt inte kan kontrollera allt som sker i livet.

– Det är först när man har tagit sig ur de första känslorna och krisreaktionen som man har tillgång till sitt logiska tänk. Vi behöver tid för att ta oss igenom alla de känslor som arbetslöshet bidrar till. Först då kan vi acceptera, och kanske påverka, situationen, säger hon.

– Och man ska inte vara rädd för de här obehagliga känslorna, utan tillåta sig att bearbeta sorgen.

För den som förlorat sitt arbete kan vardagens rutiner plötsligt verka meningslösa. Att gå upp på morgonen i stället för att ligga kvar i sängen om man ändå inte har ett jobb att gå till kan kännas onödigt. Men det är viktigt att behålla rutinerna, enligt Betti Lukic.

– Gör man inte det skapas en negativ spiral, som förstärker de negativa tankarna. Tankar som att man inte behövs och inte duger till något, vilket i längden kan utvecklas till nedstämdhet och till en framtida depression, säger hon och tillägger:

– Att vara ledsen är en mänsklig reaktion, men mår man väldigt dåligt ska man söka hjälp.

Att förlora sitt jobb, där man ingår i ett sammanhang, kan även upplevas som att förlora en del av sin identitet. Därför kan det vara bra att söka sig till aktiviteter utanför arbetet för att få en känsla av samhörighet, enligt Betti Lukic.

– Det kan vara ett skydd i situationen. Det kan handla om att sjunga i kör, gå en kurs eller om att träna i grupp. För när man inte längre har ett jobb kan det vara viktigt att hitta nya sammanhang där man hittar en mening i tillvaron, säger hon.

Betti Lukic påpekar också att en period av arbetslöshet kan innebära en nystart – och kanske till och med leda till att karriären tar en ny riktning.

– Det är bra att försöka ta sig tiden att reflektera över sin framtid och inte bara rusa vidare och försöka hitta ett nytt jobb så fort som möjligt, säger hon och fortsätter:

– Har man möjligheten är det en god idé att stanna upp och fundera över vad man egentligen vill göra i livet.

Fakta.Arbetslösheten i Sverige

● 360 079 personer var i september 2024 inskriva som arbetslösa, enligt Arbetsföremedlingen.

● Samma månad 2023 uppgick antalet arbetslösa i stället till 332 267, enligt myndigheten.

● I september 2024 fanns 98 132 lediga jobb i Arbetsförmedlingens platsbank.

●Samma månad 2023 fanns i stället 119 918 lediga jobb i Platsbanken.

● Enligt statistikmyndigheten SCB låg arbetslösheten i augusti 2024, i säsongsrensade och utjämnade siffror, på 8,4 procent.

● Sverige hade enligt augustis siffror den tredje högsta arbetslösheten bland EU-länderna, enligt den europeiska statistikmyndighet Eurostat.

Källor: Arbetsförmedlingen, SCB och Eurostat.

Läs mer:

Arbetslösa Wiola: ”Känns som att det är fel på mig”

Forskare: Det finns fördelar med att söka jobb i lågkonjunktur

Svantesson om budgeten: Rätt att sänka skatten för höginkomsttagare

Share.
Exit mobile version