Ola Jacobsson var bara 21 år gammal när han tog över den gamla släktgården strax utanför Söderköping i Östergötland. Då blev han den tolfte generationen att driva gården, som har varit i släktens ägor sedan 1600-talet.
Den största delen av sin jordbruksmark använder Ola Jacobsson till att odla vete, havre, raps och ärtor. Spannmålen är gårdens motor, som genererar nästan hela omsättningen. Vid sidan av de stora spannmålsåkrarna växer jordgubbar, hallon, björnbär och blommor som kunderna kan komma ut och plocka själva.
Och så pumpor, förstås.
Dem började Ola Jacobsson att odla efter den svåra torkan under sommaren 2018.
– Jag förlorade nästan hela skörden det året, och insåg att jag behövde ha fler ben att stå på. Då bestämde jag mig för att testa att odla pumpor, vilket har funkat jättebra.
Torka, översvämningar, skadedjur och produktionskostnader som skjuter i höjden. Som bonde är Ola Jacobsson väl medveten om vilka risker som finns i jordbruket.
– Jag tror att de flesta bönder vet att lönsamheten går upp och ner, vi har tagit oss igenom tuffa år tidigare och kommer att göra det igen, säger han.
Sommaren 2018 var det torkan som slog ut skörden och förstörde månader av hårt arbete. De senaste två åren är det i stället produktionskostnaderna som besvärat Ola Jacobsson.
Den största huvudvärken av dem alla? Stigande räntor.
– Det mesta av pengarna går till att betala räntor just nu, så är det verkligen.
Ola Jacobsson har lån på närmare 35 miljoner kronor på gården. Han har investerat i maskiner, bevattningssystem och mer mark. För några år sedan köpte han två gårdar i närheten för att kunna skala upp spannmålsproduktionen och öka omsättningen.
– Det går inte att leva på en liten gård som spannmålsbonde, så till slut måste man investera i mer mark. Jag har svårt att få upp omsättningen trots att jag har stort ägande och stora lån.
De flesta av lånen har rörlig ränta men i slutet av 2022 valde Ola Jacobsson att binda en del, av oro för att styrräntan skulle bli ännu högre än vad den faktiskt blev. Som mest, innan styrräntan började sänkas i våras, betalade han ungefär 150 000 kronor i månaden i räntekostnader.
Under åren med låga räntor gjorde många svenska lantbrukare investeringar i sina verksamheter. Många av dem sitter därför på stora lån i dag, och har drabbats hårt när räntorna stigit. Ola Jacobsson är inget undantag.
– Förut var det billigt att låna och då investerade jag. Jag tror att många bönder, och företagare generellt, lärt sig att man kanske ska vara lite försiktigare framöver.
Utöver sin jordbruksmark äger Ola Jacobsson en hel del skog. Ett sätt för honom att täcka de höga räntekostnaderna har varit att avverka mer av skogen än vad han egentligen hade planerat.
– Jag har tagit mer än vad det växer, och kommer att behöva göra det ett tag till även om räntorna nu verkar vara på väg ner.
På onsdagen beslutade Riksbanken att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter, till 3,25 procent. De flesta bedömare är överens om att Riksbanken kommer att sänka räntan två gånger till under hösten, frågan är bara med hur mycket.
Ola Jacobsson ser fram emot lägre räntor, men planerar inte att sätta sprätt på pengarna som nu kommer kunna läggas på annat.
– Allt som blir över ska sparas, det kommer att behövas till framtida underhåll på gården.
Ola Jacobsson strävar inte efter att bli den största producenten av varken spannmål, bär eller pumpor. Men han gillar att experimentera med odling och hoppas kunna utveckla gården till dess att nästa generation – den trettonde i ordningen – tar över.
– Barnen får göra sin grej förstås, men jag vill att det ska finnas något för dem att ta över om de skulle vilja det.
Han har fyra barn i åldrarna 7 till 14 och än så länge gillar de att hjälpa till hemma på gården. Om de kommer att ta över efter sin pappa återstår att se. Just nu har hela familjen Jacobsson fullt upp med sina 20 000 pumpor, som är mogna och ska skördas inför halloween.
Fakta:Pumpaodling i Sverige 2023
● Enligt Jordbruksverket skördades 5 544 ton pumpor i Sverige år 2023, av 126 olika lantbruksföretag.
● 85 procent av 2023 års skörd odlades i Skåne.