Enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson, som räknat på samhällskostnader för den grova brottsligheten, är notan för en enda gängkriminell som är aktiv under en 10–15 års period 30 miljoner kronor.

MST Syd arbetar med problemet från Gullmarsplan i södra Stockholm.

Deras målgrupp är familjer med ett barn som har någon eller flera av riskfaktorerna brott, droger, ofta borta på nätterna, aggressivitet, negativt umgänge, skolfrånvaro och konflikter.

– Vi använder metoden för barn så unga som åtta–nio år, det är lättare att kunna göra något när barnen är yngre än när de är 17. Vi arbetar med flera områden runt ungdomarna, i högt tempo, säger Hanne Höylo, enhetschef på MST Syd.

MST betyder multisystemisk terapi.

– Vi träffar dem hemma, vi kan träffas på kvällstid. Vi har en beredskapstelefon som är öppen alla dagar året runt, alla dygnets timmar och samverkar med ett nätverk runt familjen, säger teamledaren Mattias Arnåsen.

Hur väljer ni ut ungdomarna?

– Det är socialtjänsten som ansöker om en insats från oss. Det är frivilligt att delta. Det är vanligt att ungdomar säger ”fuck off” men att vårdnadshavare säger ja, då arbetar vi i första hand med dem. Det händer att ungdomen stannar i sitt rum men lyssnar när vi pratar och ibland skriker ”det där är inte sant”, säger Hanne Höylo,

Även efter 40–50 möten kanske inte ungdomen har förvandlats till en scout som spelar fotboll och ha A i alla ämnen, påpekar Mattias Arnåsen.

– Men vi har reducerat riskfaktorer och byggt ett system för familjen som håller på sikt, ett nätverk som kan vara släktingar, grannar, en fotbollstränare. Och det är superviktigt att föräldrarna samarbetar med ungdomens vänners familjer. Det är en vinst, att veta ”jag är inte ensam i det här”, säger han.

Det är också viktigt, enligt Mattias Arnåsen, att föräldrarna visar sig mer.

– Många är rädda för sina egna barn, som kan säga ”jag tar livet av mig” eller ”jag drar, ni får aldrig se mig mer”.

Teamen uppmuntrar föräldrar till vad de kallar värmeinterventioner.

– Till exempel att ta fram familjealbumet och titta på bilder när ungdomen var liten, eller lägga en lapp med ett hjärta bredvid en framdukad frukost. Föräldrarna tror att tuffa killar inte bryr sig, men det gör de, säger Mattias Arnåsen.

Vilka trender ser ni bland ungdomarna i dag?

– De vi arbetar med är i snitt 14–15 år, trenden är att det går allt lägre ner i åldrarna, bland killar mot 12–13.. Bland tjejer är en stor trend att de byter sex mot vejp med droger.

Vejp är ett slanguttryck för elektronisk cigarett, som kan fyllas med olika vätskor, till exempel oljor med hasch och marijuana.

– Vi måste erbjuda ett alternativ, det räcker inte med bara förbud. I år har vi jobbat jättehårt med att ordna sommarjobb, säger Mattias Arnåsen..

Sedan MST infördes i Sverige har 4 200 barn och ungdomar deltagit. Teamen följer upp insatsen flera gånger och kontrollerar till exempel om ungdomen bor hemma, har begått nya brott, går i skolan eller är placerad på något hem.

I Stockholm finns i dag ett team i Järva och ett i Syd, som innefattar Enskede-Årsta-Vantör, Södermalm och Norra innerstaden. Varje team består av en teamledare och fyra terapeuter och gör insatser för runt 30 ungdomar per år, men trycket är högt och kön lång.

– Nu skjuter vi till extrapengar för att starta ett tredje team i höst, söder om innerstan med bland annat Skärholmen, det är där det är kö. Vi ser att de här insatserna på riktigt hjälper ungdomar att ta sig ur destruktiva miljöer, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Enligt henne vill Stockholms stad helst inte placera ungdomar på olika hem.

– Det här arbetet är på riktigt förebyggande.

Magdalena Andersson menar att skärpta straff och fler poliser är bra.

– Men det har blivit uppenbart att det inte är tillräckligt. Vi måste komma åt nyrekryteringen till gängen och det här verkar vara en väldigt bra metod.

Tänker du riktade statsbidrag till MST-team?

– Den nuvarande regeringen har inte prioriterat resurser till kommunerna. För mig är det helt uppenbart att kommunerna måste få en bättre ekonomisk situation. Men jag utesluter inte riktade statsbidrag, säger Magdalena Andersson.

Läs mer: Vittnesmål: Barn rekryteras av gäng på svenska skolor

Fakta.Multisystemisk terapi

MST – multisystemisk terapi – är en intensiv familjebaserad öppenvårdsinsats för familjer med ungdomar med allvarliga sociala, emotionella eller utagerande problem.

Metoden utvecklades i USA under 1970-talet och har använts i Sverige sedan början av 2000-talet.

Målgrupp är familjer med ungdomar med allvarliga sociala, känslomässiga eller utåtagerande problem.

Terapeuterna finns tillgängliga för familjerna dygnet runt, sju dagar i veckan.

Källa Socialstyrelsen

Share.
Exit mobile version