Ingredienser.Purjolökspaj

4 portioner

3 dl vetemjöl
125 g smör
1–2 msk vatten
Fyllning:
2 stora purjolökar
smör till stekning
200 g gruyèreost
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

1. Hacka ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.

2. Fyllning: Ansa och skär purjolöken i centimeterstora ringar. Stek dem i smör i cirka 5 minuter. Riv osten.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

5. Lägg 1 ½ dl ost i pajskalet. Lägg på purjolöken.

6. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2 ½ dl ost.

7. Häll äggstanningen i pajskalet. Toppa med resten av osten.

8. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40 minuter.

Läs mer: Mästerkockens godaste matminnen – fyra recept

Share.
Exit mobile version