Vädrets makter var inte nådiga när Moskva firade 79-årsdagen av segern i andra världskriget – eller Stora fosterländska kriget som det kallas här.

Soldatkolonner och kärnvapenbärande robotar rörde sig över Röda torget i tre minusgrader och yrande snö.

Den 9 maj är en viktig dag i Ryssland. Segern över Nazityskland har fungerat som ett sammanhållande kitt för den mångnationella staten.

Under Putineran har segern upphöjts till en status av statsreligion.

Det faktum att Stalins Sovjetunion och Hitlers Tyskland var allierade under krigets första år ignoreras, liksom insatserna av Storbritannien, USA och andra allierade.

Segerdagsfirandet var tidigare en uppvisning i enighet och representanter från västländer brukade vara på plats. 2024 fick Putin nöja sig med ledarna från centralasiatiska tidigare sovjetrepubliker som sällskap. Liksom presidenter från Laos, Kuba och Guinea-Bissau.

När det gäller väst har Putin odlat en myt om att ”de vill ta segern ifrån oss”. Att västländerna ljuger om andra världskriget. Denna historiesyn upprepade han i sitt tal på Röda torget.

– I tre år slogs vi i stort sett ensamma mot nazisterna, medan praktiskt taget hela Europa bidrog till Wehrmachts militära styrka.

På plats denna dag fanns cirka 1 000 soldater från ”specialoperationen”, Putins eget anfallskrig mot Ukraina. Han inledde sitt tal med att vända sig mot dem och kalla dem ”Rysslands hjältar”.

– Hela Ryssland står bakom er! Vi tror alla på er, vi tänker på er!

Kriget i Ukraina har ju från början motiverats som ett sätt att ”avnazifiera” grannlandet, och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj framställs ofta i Ryssland som en nazist. På så sätt knyts de båda krigen ihop i Putins retorik.

– Vi böjer våra huvuden inför de bortgångna veteranerna från Stora fosterländska kriget. Inför de fredliga civila som har fallit offer för nynazisternas beskjutning och terrordåd. Och inför våra militära kamrater som har fallit i striden mot nynazismen.

För bara några dagar sedan offentliggjordes att Ryssland inleder en övning med så kallade taktiska kärnvapen. Det ses allmänt som en upptrappning och ett hot mot väst.

I sitt tal upprepade Putin detta hot.

– Ryssland kommer att göra allt för att undvika en global konflikt. Men samtidigt låter vi ingen hota oss. Våra strategiska styrkor är ständigt beredda till strid.

Trots fokuset på ”specialoperationen” visar 9-maj-firandet ändå att kriget är ett känsligt ämne även för Putinregimen. Ukraina nämndes inte i presidentens tal, och ytterst få moderna stridsfordon deltog i paraden – de behövs antagligen vid fronten.

Dessutom har myndigheterna i år, liksom i fjol, förbjudit de offentliga manifestationer som går under namnet ”odödliga regementet”. Där har medborgare gått i procession med porträtt av sina farfäder och morfäder som omkom under andra världskriget.

”Säkerhetsskäl” ligger bakom det inställda evenemanget, i Moskva och de flesta andra städer. Men många misstänker att det i själva verket handlar om rädsla för att processionerna används för att visa motstånd mot Ukrainakriget.

”Min farfar skulle inte ha kämpat för detta” stod det på plakat under firandet 2022. Sådant vill myndigheterna till varje pris undvika, liksom att folk visar porträtt på söner som har dött i Ukraina – och därmed påminner om hur många ryssar som har gått under vid fronten.

Läs mer:

”Jag är nog ändå lite besviken – Segerdagen var roligare förr”

Rysk kraftansträngning inför segerdagen

Share.
Exit mobile version