På lördagen befann sig Rysslands vice försvarsminister Junus-Bek Jevkurov i gränsregionen Belgorod för att tala under en ceremoni för frivilligsoldater.

Nu är det 63-åringen som övervakar det ryska svaret på Ukrainas framryckningar i Kursk. Toppgeneralen anlände till området bara timmar efter att ukrainska styrkor genomfört attacker i flera riktningar i regionen på söndagsmorgonen.

– Han pratar antagligen med befälhavarna på plats för att få en överblicksbild att förmedla vidare till generalstaben och sedan Putin. Tidigare har ett problem för Ryssland varit att informationen på marken inte når hela vägen upp i leden, säger Johan Huovinen.

Han beskriver Jevkurov som en av Rysslands högst ansedda generaler och en av få i generalstaben som fortfarande har sitt rykte intakt, tre år in i kriget.

– Hans gloria finns ännu kvar.

Jevkurov föddes 1963, utbildade sig till fallskärmsjägare och har sedan dess skapat sig en gedigen meritlista. Han har deltagit i en rad krig och konflikter där Ryssland varit inblandat. Sommaren 1999 ledde han de 200 soldater som överraskade Nato och intog flygplatsen i Pristina efter att striderna i Kosovo avslutats.

Ryssland och Nato hade sedan tidigare gemensamma fredsbevarande styrkor i Bosnien. När en liknande insats skulle genomföras i Kosovo ansåg sig dock Moskva sig ha blivit utfryst eftersom landet inte tilldelades någon egen zon att stationera förband i.

– Ryssarna stack plötsligt iväg från sin bas i Bosnien och körde via Belgrad rakt ner till Kosovo där man tog flygplatsen i ett svep.

Genom flygplatsinsatsen säkrade Ryssland ett bättre förhandlingsläge, som resulterade i ett ökat inflytande i regionen. Samtidigt riskerade den en direkt konfrontation med Natostyrkor – med potentiellt ödesdigra konsekvenser.

– Efter det såg alla upp till honom något enormt, säger Johan Huovinen, som själv var stationerad i regionen.

För sin insats i det andra Tjetjenienkriget belönades Jevkurov senare med Rysslands mest ärofyllda hedersutmärkelse.

2008 tog han över som president för den ryska delrepubliken Ingusjien. Året därpå skadades han allvarligt i ett mordförsök av en självmordsbombare. Han vårdades de kommande två månaderna på ett sjukhus utanför Moskva. Där besöktes han av Putin, då premiärminister, som hälsade på för att önska ett snabbt tillfrisknande.

Efter utskrivningen lovade Jevkurov att föra en skoningslös kamp mot terrorism i delrepubliken. Han styrde Ingusjien i över ett decennium, tills han 2019 utnämndes till vice försvarsminister.

När Ryssland skakades av Wagnerupproret sommaren 2023 var det Jevkurov som skötte förhandlingarna med privatarméns ledare Jevgenij Prigozjin i Rostov-vid-Don. Krigsherren Prigozjin och hans styrkor nöjde sig dock inte med att inta staden, utan fortsatte marschera mot Moskva för att avsätta den ryska militärledningen.

Senare avblåstes upproret och Wagnergruppen upplöstes. Efter Prigozjins död senare samma år ledde Jevkurov delegationen som åkte runt i Afrika och Mellanöstern när försvarsdepartement skulle ta över milisens uppdrag.

– Uppgifterna han får visar att Putin har väldigt stort förtroende för honom, säger Johan Huovinen.

Share.
Exit mobile version