Ingredienser.Rabarberbullar

blir 30 stycken

5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1 ägg
150 g mjukt smör
12–14 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g mjukt smör
3 dl rabarbersylt

Pensling:
1 ägg
sirapsvatten (se nedan)

Garnering:
strösocker

1. Värm mjölk till 37 grader i en kastrull. Smula jästen i en bunke och häll i mjölken. Rör tills jästen lösts upp.

2. Blanda ner socker, ägg och smör skuret i bitar.

3. Mät upp mjöl och blanda ner, men spara lite till utbakningen.

4. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 40 minuter tills den blivit dubbelt så stor.

6. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut till rektanglar.

7. Bred smöret över rektangeln och bred sylten ovanpå. Vik degen dubbel och kavla lätt. Skär degen i 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna och gör nystan av dem.

8. Placera ut bullformar på en plåt och lägg i nystanen. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter eller tills de blivit dubbelt så stora.

9. Sätt ugnen på 225 grader.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

11. Grädda mitt i ugnen tills bullarna får färg i cirka 8 minuter.

12. Pensla de nygräddade bullarna med sirapsvatten. Doppa i strösocker och låt svalna på galler, övertäckta med bakduk.

Tips! Gör sirapsvatten genom att blanda 2 msk ljus sirap och 1 msk vatten.

Läs mer: Klassiska kakor ett måste på sommarens fikastunder – fem recept

Share.
Exit mobile version