Läs också Jens Linders krönika: Vi drömde om kiosker med raggisar

Raggmunk med fläsk och lingon

Det viktigaste med att steka raggmunk är att det sker i flottet från fläsket. Då får de den rätta smaken och knaprigheten. Servera med lingon.

• Läs hela receptet här

Raggmunk i våffeljärn

Raggmunk i våffeljärn är både enkelt och lyxigt. Grädda dem på medelgod till låg värme i elektriskt våffeljärn och servera med smetana eller crème fraiche, räkor och kanske en dillvippa.

• Läs hela receptet här

Runda raggmunkar

Tydligen var de första raggmunkarna formade som runda, raggiga munkar – därav namnet. Jag tycker de lämpar sig väl att fylla med små fläskbitar och servera som tilltugg till vardags eller fest.

• Läs hela receptet här

Rårakor med eldost och vinbär

Rakor skiljer sig från raggmunkar genom att de inte innehåller mjöl – vissa tillsätter inte ens ägg. Och som regel är de ännu mer knapriga. Här en version med härligt salt svensk eldost och syrliga vinbär.

• Läs hela receptet här

Tips! Råd om raggmunk

Använd gärna stora potatisar till raggmunk, och riv dem på längden. Då håller de ihop bättre när de steks.

Använd inte färskpotatis, då blir raggmunkarna alltför mjuka.

Stek inte på för hög värme. Tänk på att potatisen ska hinna bli genomlagad.

Man kan även grädda raggmunksmet i plättlagg som tjocka plättar eller i crêpespanna.

Bra info och roliga tester finns på raggmunksakademien.se

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version